A gondolkodás, a közösség és a szellem középpontja lesz az új makói könyvtár

Tisztelt Polgármester Asszony!
Kedves Polgármester Kollegák és elsősorban, Kedves Makóiak!

Mindenkit megkülönböztetett tisztelettel és szeretettel köszöntök a Magyar Kormány nevében; úgy is, mint a térség országgyűlési képviselője is köszönöm meg mindannyiójuknak; azoknak is, akik ma itt vannak és azoknak is akik ma nem tudtak eljönni az elmúlt másfél esztendőben való együttműködésüket.

Együttműködést két dologban: együttműködést, közreműködést és támogatást abban, hogy Makó város polgárai közösen emléket tudjanak állítani a nagy magyar építésznek, Makovecz Imrének. Akit Makó város polgárai több mint húsz esztendővel ezelőtt hívtak meg Makóra, annak érdekében, hogy az 1990-es fordulat után, Makó város újjáépítését rábízzák. Hosszú vita folyt arról, hogy ez helyes vagy helytelen döntésnek tűnt-e, ma azonban tudjuk, hogy Makó város, Makovecz Imre által sokkal több lett, mint ami volt. Azt hiszem minden makói nevében is mondhatom, hogy hálával tartozunk Makovecz Imrének itt Makón, hogy segített a város rendszerváltozás utáni újjáépítésében, vállalta, hogy Makó város szellemiségét, a közösségét megformálja és megjeleníti épületei segítségével. A Magyar Kormány nem olyan régen elfogadott egy határozatot, amelyben azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy befejezzük azokat a munkákat, amelyeket Makovecz Imre félbehagyott itt Magyarországon és az egész Kárpát-medencében. Ennek jegyében 2,6 milliárd forintos támogatást biztosítunk Makó város polgárainak, hogy Makovecz Imre egyik utolsó tervét, a létesítendő Makó városi könyvtárat közösen be tudjuk fejezni. Ezzel tisztelgünk a nagy építesz emléke előtt, fejet hajtunk munkássága miatt és megköszönjük mindazt, ami Makó város életében köszönhetünk neki és amit ezért a közösségért tett. A Kormány célkitűzései közé nem csak Makovecz Imre emlékének megörökítése, új közösségi létesítmény létrehozása, számos Makovecz épület megvalósítása az, ami megfogalmazásra került; de célul tűztük ki magunk elé azt is, hogy Magyarország 197 járási központját a szellemi, kulturális és a gazdasági élet központjává fejlesztjük és alakítjuk át. Ennek jegyében hirdettük meg programunkat, hogy mind a 197 járási központban fedett uszodát építünk, s mindenhol megteremtjük a közművelődés, a kulturális élet, az oktatás járási funkcióit, biztosítva ezzel a hozzáférést nem csak az ott élőknek, hanem a térségben tevékenykedőknek is. Fölkínálva az együttműködést a környékbeli polgármesterek és önkormányzatok számára. Külön öröm, hogy ma itt vannak a Makó járásbeli polgármester kollégák, képviselve az ott élő polgárokat, akik Makót tekintik járási központjuknak, szellemi központjuknak és akik maguk is részesülni szeretnének mindabból, ami Makón történik; szeretnének hozzájárulni ehhez és szeretnének ebből részesülni.

Ezért köszönjük a támogatását, a segítséget és az együttműködést és bizton állíthatom, hogy a MAKONA Építész Iroda, annak a több tucatnyi magyar építésznek a közreműködésével, aki Makovecz Imre hagyatékát örökségét fontosnak tartja, méltó emléket állít és létrehoz egy valódi szellemi központot. Ennek a könyvtárnak az lesz a szerepe, hogy Makó város életében a gondolkodás, a közösség és a szellem középpontja legyen. Tiszteletre méltó dolog, hogy megtartják József Attila nevét és Makovecz Imre József Attila nevéhez álmodta ezt az épületet, rajzolta le, ábrázolta és készítette el a vázlatterveket. Ez a könyvtár alkalmas lesz arra, hogy találkozzanak, alkalmas lesz arra, hogy olvassanak, alkalmas lesz arra, hogy összefogjanak, és még nagyobbá tegyék ezt a közösséget és ezt a várost, nem csak itt Makón, hanem ebben a térségben is. Én ehhez kívánok nagyon sok sikert és bizton állíthatom, hogy ez az épület az első lépés Makó város álmainak és Makovecz Imre hagyatékának megvalósítása útján, hiszen a Magyar Kormány elhatározott abban, eltökélt abban, hogy Makó városában, Makovecz Imre tervei alapján fedett uszodát létesítsen és folytassa annak a Hagymatikumnak, annak a fürdőnek az építését, amelybe Önök közösen belevágtak. Együttműködésünk első alapkövét rakjuk ma le és azt remélem, hogy jövőre már közösen birtokba is veheti minden makói olvasni vágyó, akik a szellem által szeretnék saját magukat képezni, tehetségüket kifejezni és boldogulni az életben.

Köszönöm szépen, hogy segíthettünk!