„Magukra hagyott egyenruhások”

Napirend előtti felszólalás

DR. LÁZÁR JÁNOS (Fidesz): Igen tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszterelnök Úr! 2006. szeptember 19-én néhány képviselőtársammal közösen fölkerestük a kórházakban azokat a rendőröket, akik a Magyar Televízió ostromában részt vettek, és esküjükhöz híven igyekeztek megvédeni a Magyar Televíziót. Ezek a rendőrök nemcsak irányítási káoszról beszéltek, ami aznap este Magyarországon található volt, hanem egy nagyon fontos mondatot is mondtak, ami úgy szólt, hogy úgy érezték, magukra hagyták őket.

Ugyanezen a napon, 2006. szeptember 19-én elhangzott egy másik nyilatkozat is a Magyar Távirati Iroda szerint, miszerint a miniszterelnök számon kérte a magyar rendőrség tevékenységét, és hiányokat fedezett föl, kritikát gyakorolt. Alig egy hónappal később, a mögöttünk hagyott hét végén békés demonstráció, tüntetés zajlott a Kossuth téren fegyveresek, rendvédelmi dolgozók, tűzoltók, katasztrófavédelmisek, egyenruhások részvételével. Van-e annál nagyobb fricska a mai kormány szemében, hogy azok tüntetnek, azok demonstrálnak, akik például augusztus 20-a éjszakáján próbáltak emberi életeket menteni? Van-e nagyobb kritika annál, hogy azok tüntetnek, akik a Műegyetem tüzének eloltásakor emberi életeket meg vagyont próbáltak menteni és az életüket áldozták? Van-e nagyobb kritika annál, mint hogy a szeptember 18-ai ostromban részt vevő rendőrök és azok, akik azután próbálták az ország rendjét biztosítani, tüntetésre kényszerülnek?

A követeléseik nem túl bonyolultak: feladatarányos finanszírozás, társadalmi-politikai konszenzus a rendőrség átalakítása előtt. Nem új kedvezményeket kérnek, csak a megszerzett jogaik megtartását. Csak azt kérik, hogy a kormány és a kormányzat képviselői tartsák tiszteletben a jogaikat. Csak a bérek reálértéken történő megőrzését kérik. Azt mondják, hogy csak a gazdasági egyensúly megteremtése után várják béreik emelését. És van egy nagyon fontos kritika – ami, azt gondolom, az egész Országgyűlésnek és különösen a kormánynak is szól -, azt kérik a rendvédelmi dolgozók igen-igen aláhúzva, hogy a róluk szóló jogszabályokat most már ne csak egyszerű többséggel fogadja el a parlament, hanem kétharmados többséggel. Mi ez, ha nem a bizalom megvonása a magyar kormánytól? A fegyveres testületek tagjai vonták meg a bizalmat Magyarország kormányától.

Nem a 2002-es vagy a 2006-os fölösleges ígéretekről van szó. Arról van szó, hogy mit gondol Magyarország kormánya a biztonságról, és mit gondol a rendről. Itt már nemcsak a bérekről, a pótlékokról, a kedvezményekről, a szolgálati viszonyban betöltött időről, a nyugellátásról, a példátlanul hiányos fölszerelésről – amit az ombudsman is szóvá tett -, nemcsak a létszámhiányról van szó, sokkal inkább a fegyveres szervezetek, a fegyveres testületek irányításáról, szervezéséről és vezetéséről. A rendőrök, az egyenruhások tiltakozása, augusztus 20-a és szeptember 18-a arra hívja föl mindannyiunk figyelmét, hogy a kormány téblábol, nem képes irányt szabni a magyar fegyveres testületeknek. Hogy a kormányzat nem szab irányt, hogy nincs kormányzati vezetés, bebizonyosodott augusztus 20-án, és bebizonyosodott szeptember 18-a éjszakáján is. Nincs felelősség a kormányzat részéről. Nyugodtan kimondhatjuk a tüntetés után: a kormány nem áll a magyar rendőrök mögött támaszfalként. A kormány sem anyagi, sem irányítási értelemben nem áll a rendőrök mögött.

A kormányzat Gyurcsány-csomag néven elhíresült ámokfutásának sok áldozata lesz a következő időszakban. Ennek áldozata lesz a magyar közoktatás, a magyar közegészségügy és a magyar közlekedés. Azonban a kormányzat nagy veszélynek teszi ki az egész magyar társadalmat, benne az egész országot, ha a közbiztonságot veszélyezteti. A mi véleményünk szerint a kormányzati magatartás, a kicsinyes megvonás az állomány hangulatára, a csapatszellemre rendkívül negatívan hat. Határozott, erős, azonban az alkotmányos jogokat messze tiszteletben tartó rendőrségre van szükség, ahol van csapatszellem, és van összetartozás.

Olyan rendvédelmi feltételeket kell teremteni a katasztrófavédelemben, a tűzoltóknál, ahol az alkotmányos alapjogok, a rendőrök jogai, a tűzoltók jogai, a felszerelés, a teljesítményarányos munkabér, a társadalmi megbecsülés, a kiszámítható jövő megadatik számukra. Ők az életüket áldozták az elmúlt időszakban is több alkalommal, Magyarország rendjének, biztonságának megőrzése érdekében. Nem lehet a Magyar Országgyűlés, és nem lehet a kormány kicsinyes és kisstílű velük szemben. Azt gondolom, mindannyian beláthatjuk, világos és egyértelmű utasításokra van szükség. Mindannyian beláthatjuk, hogy a fegyveres testületeknek irányt kell szabni. Biztonságban és rendben szeretne élni minden magyar állampolgár, ehhez szükség van a rendőrségre, a tűzoltókra, a katonákra, akik az életük áldozását ajánlják fel.

Igen tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Azt kérem a kormányzattól, vonja vissza a fegyveres testületek előmeneteli rendszerét negatívan befolyásoló döntéseit. Figyelmeztető jel is lehet a mostani tüntetés, tanuljanak a XX. század történelméből! (Taps az ellenzéki oldalon.)