Frakcióvezetői reagálás Orbán Viktor miniszterelnök felszólalására

Napirend előtti felszólalásra történő frakcióvezetői reagálás

 

LÁZÁR JÁNOS (Fidesz): Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Először is engedjék meg, hogy a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség parlamenti frakciója nevében együttérzésünket fejezzük ki minden árvízkárosult irányába, és megköszönjük azoknak a közreműködést, akik szolgálatot teljesítve vagy önkéntesen a gátakon küzdenek a kármentés érdekében és az ország megmentése érdekében.

Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Fidesz-frakció határozottan támogatja a kormányt az első gazdasági akcióterv megvalósításában. Teszi ezt azért, mert a kormány eredeti terveinek megfelelően és programja szerint az eskütételt követő 10. napon beterjesztette az Országgyűlésnek – és a következő napokban kiegészíti törvényjavaslatokkal – azt a gazdasági akciótervet, amely Magyarország gazdasági talpra állításáról, a gazdasági szerkezet és struktúra megváltoztatásáról és a választási programunk beteljesítéséről szól: társadalmi és gazdasági eszményeink megvalósításáról.

Az imént elhangzottakat akceptálva és támogatva mégis kénytelen vagyok a tisztelet hangja mellett is a miniszterelnök úr figyelmét felhívni a felelősség kérdésére.

Azt gondolom, a miniszterelnök úr nem feledkezhet meg arról, hogy valakik ezért a helyzetért, amely ilyen cselekvésre, lépésre kényszerít bennünket, felelősséggel tartoznak, nem feledkezhet meg a miniszterelnök úr a számadás kikényszerítéséről és az elszámoltatás társadalmi elvárásáról, amely mindannyiunkat ebbe a parlamentbe juttatott (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.), különösen így van ez a májusi hiányadatok és gazdasági adatok függvényében.

Nem feledkezhetünk meg arról, tisztelt képviselőtársaim, hogy a Magyar Szocialista Párt az elmúlt nyolc esztendőben költségvetési trükkök százaival, a könyvelési adatok meghamisításával eljátszotta Magyarország hitelét, és átverte Magyarország hitelezőit. Az elmúlt nyolc év szocialista kormányzásának az lett az eredménye, hogy Magyarország szavának kevesebb hitele volt, mint egy iszákos adósnak a kocsmában.

Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyar Szocialista Párt az őszödi beszéddel, a hazugságokkal, a felelőtlenséggel, azzal a káosszal, amit a kormányzása eredményezett, elérte, hogy Magyarország Európa hazug embere lett. (Moraj az MSZP soraiban. – Kiss Péter: Kósa és Szijjártó!) Az a mai kormány felelőssége, Orbán Viktor kormányának a felelőssége, hogy visszaszerezze Európa bizalmát. A Magyar Szocialista Párt az elmúlt nyolc esztendőben nem tett mást, mint a túlélésre játszott. Mi nem akarunk a következő négy évben a túlélésre játszani. Mi nem játszunk a túlélésre évek tekintetében vagy hétvégék tekintetében. (Nyakó István: Biztos nem volt rossz a hétvégéd!) Mi egy erős lábon álló gazdaságot akarunk, egy életerős gazdaság megteremtésére tettünk ma javaslatot Magyarországnak.

Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyar Szocialista Párt okozta a szégyent, övék a szégyen, és miénk a tanulság. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Dicsőség! Dicsőség! Dicsőség!) Igen tisztelt képviselőtársaim, nagyon álságos ez a szocialista politika, amely arról beszél, hogy az elmúlt időszakban a lélegeztetőgépről le tudta kapcsolni Magyarországot, de arról nem beszél, hogy az életveszély nem múlt el. Önök nem kezelői voltak a válsághelyzetnek, hanem előidézői voltak a válsághelyzetnek. (Moraj az MSZP soraiban. – Közbeszólások a Fidesz soraiból: Úgy van! – Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)

Tisztelt Képviselőtársaim! Az ország választói nem azt várják el tőlünk, hogy nagy hibákat elkövessünk, és picit rendbe rakjuk őket. Az ország azt várja el tőlünk, hogy jó gazdája legyünk ennek a közösségnek, és gyarapítsuk az ország vagyonát. Mindezen túl, tisztelt képviselőtársaim, a gazdaság állapotáról, a költségvetés kilátásairól szóló parlamenti vitákban szeretnénk, ha nem a pártérdekű napi politikai szempontok uralkodnának. (Moraj az MSZP soraiból. – Közbeszólások az MSZP soraiból: Helyes!)

A miniszterelnök úr az előbbiekben párbeszédre hívta önöket – ajánlom becses figyelmükbe (Moraj az MSZP soraiból. – Tóbiás József: Ehhez úgy kell beszélni! – Nyakó István: Te pedig párbajra!) -, párbeszédre a jogalkotásban, a törvények elfogadásában, párbeszédre a gazdasági akcióterv megvalósításában, ugyanis mi szeretnénk egyszer és mindenkorra véget vetni azoknak a gazdasági megszorító diktátumoknak, amelyeket önök felelőtlenül és egyoldalúan kényszerítettek rá erre az országra. (Közbeszólások az MSZP soraiból: Miről beszélsz? Beszélj konkrétan!) Mi kíváncsiak vagyunk az önök véleményére és minden építő javaslatukra. Ugyanis, tisztelt képviselőtársaim, a nemzeti együttműködés gazdasági rendszere azt jelenti, hogy közös az ország, közösek a sikerek, közösek a kudarcok, nincsenek titkaink egymás előtt, nem trükközünk, nem púderezünk, együtt sírunk és együtt nevetünk, de nem egymás kárára. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Nem sírok a Lajossal!) Ezt jelenti a közös felelősségvállalás a gazdasági együttműködés programjában.

Igen tisztelt képviselőtársaim, az elmúlt fél esztendőben a szocialisták egy olyan politikai kultúrában vezették ezt az országot, amely az “utánam az özönvíz” stílust vette fel, mindegy volt számukra, hogy mi történik. (Moraj az MSZP soraiban.) Fél évre alkottak költségvetést – jól bizonyítja ezt, jól támasztja alá ezt a májusi gazdasági adatsor, hogy csak fél évre tervezték meg Magyarország költségvetését.

A mi kötelességünk ennek a gazdaságnak a talpra állítása és egy új gazdasági élet, egy új gazdasági rendszer megalkotása. Végre először lehetőség van arra, hogy “az utánam az özönvíz” stílusú szocialista kormánypolitika után közös felelősségvállalásra hívjunk mindenkit, igazságosabb közteherviselést valósítsunk meg ebben az országban, csökkenő adóterhek legyenek, jobb legyen ennek az országnak a versenyképessége, létrejöhessen végre egy szolgáltató állam egy új gazdasági rendszer alapjaképpen.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az ellenzéki padsorokban mindannyiuktól, pártállástól és meggyőződéstől függetlenül azt szeretném kérni, hogy lehetőség szerint támogassák ezt a programot. A támogatásra nem nekünk, hanem az országnak van szüksége.

Igen tisztelt képviselőtársaim, nem lehetetlen a mai parlamenti viszonyok között, hogy önök nélkül célba érjünk, azonban egészen biztos, hogy ha önök segítenek bennünket, akkor a cél megtalálása és a helyes út lehetőséggé és lehetségessé válik.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok, a Jobbik és az LMP soraiból.)