„A felemelkedésről”

Napirend előtti felszólalás

LÁZÁR JÁNOS (Fidesz): Igen tisztelt Házelnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ha megengedik, azzal kezdeném, hogy öt éven keresztül nagyon sokat hallottuk az elmúlt időszakban, hogy milyennek kellene lennie az ellenzék stílusának, hiszen sok véleménydiktátornak nem felelt meg az az ellenzéki képviselői stílus, amit a Fidesz megvalósított a parlamentben, annak ellenére, hogy most már tudjuk, hogy ez a választók kétharmadának tetszett. Önök a személyeskedő mondandójában, frakcióvezető-társam, tanúbizonyságot adtak arról, hogy önök is tudnak olyan ellenzéki stílust produkálni, ami nem e Ház falai közé való.

Orbán Viktor és kormánya olyan jogalkotási menetrendet terjesztett elő, amit képes lesz teljesíteni, még meg is fogják unni. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Hol van?) Néhány nappal ezelőtt azon zokogtak, hogy nem tudnak felzárkózni a parlamenti munkához, most meg sokallják. (Mesterházy Attila: Keveselljük, János.)

Ugyanez az ellentmondás érzékelhető minden nyilatkozatukban és minden lépésükben, amikor például azt mondják, hogy a Fidesz a gazdagok pártján áll, ezzel szemben azt is mondják, hogy a pénz- és piacellenes magatartást folytatja. Azt is mondják, hogy a kis- és középvállalkozásokat preferálja, miközben egyszerre mondják, hogy munkavállaló-ellenes a tevékenysége. Feudális diktatúrával vádolnak bennünket, miközben egyszerre ugyanazt is mondják, hogy mi a középosztályt támogatjuk. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Mi a napirend előtti?) Mi valóban olyan politikát szeretnénk megvalósítani az önökével szemben, azonban önökkel szorosan együttműködve, azonban ennek csak az önök javaslatai, konstruktív közreműködése szabhat gátat, olyan politikát, amely nem a leszakadást, hanem a felemelkedést kínálja.

Azért nem mennek jól az egyeztetések a Magyar Szocialista Párt frakciójával, mert egyelőre nem az egyeztetés a legfontosabb gondunk, hanem az, hogy az önök által okozott társadalmi és gazdasági csődből kimentsük ezt az országot. Erről a tényről nem sok egyeztetnivalónk van. (Taps a kormánypárti oldalon.) Ugyanis a fölemelkedésnek, amit mi a kormányprogramban megfogalmaztunk, két lába van. Az egyik a gazdasági felemelkedés, amely ma már az Európai Unió hivatalos programja is, hiszen minden országban azt tervezik, hogy a bank és pénzügyi szektor ki kell vegye a közös teherviselésből a maga részét, gazdasági növekedéssel, a nemzeti vállalatok támogatásával és munkahelyteremtéssel számolnak. Ez a gazdasági program jelenik meg számos európai uniós ország politikájában. Ahhoz képest, hogy önök lejáratták Magyarországot az Európai Unióban (Közbeszólások az MSZP padsoraiból.), az Európai Tanács példának tekinti és hivatkozási pontnak tekinti a magyar bankadótörvényt például.

Ugyanez vonatkozik arra a hazugságsorozatra, amely arról szól, hogy a Magyar Szocialista Párt a szegények pártja. Amikor önök ellenzékben vannak, a szegények pártja, amikor meg jól megy a soruk, és kormányon vannak, akkor csak a gazdagok érdekét szolgálják. (Közbeszólás a kormánypártok padsoraiból: Úgy van. – Taps a kormánypárti oldalon.)

Mi azt tervezzük, és ennek jegyében fogja a kormány benyújtani a 29 pontos akciótervhez kapcsolódó törvényjavaslatait, hogy a rezsiköltségek befagyasztását mindenféleképpen el fogjuk érni minden magyar polgár számára. Ahogy látták, és ahogy hallották Harrach Pétertől, mindent megtettünk a Bajnai-kormány utolsó intézkedéseivel szemben, amely kárt okozott április 16-a és június 9-e között több százezer magyar embernek. Mindent megtettünk, hogy a kilakoltatási moratóriumot visszaállítsuk. (Lendvai Ildikó közbeszól.) Ahhoz, hogy az embereket meg tudjuk menteni, a devizaalapú hiteleknek a leállítása, korlátozása kiemelten fontos lépés volt, mint ahogy az is, hogy a családok anyagi védelme érdekében lépéseket tegyünk.

Nem nagyon értjük, hogy a felemelkedésnek a gazdasági és szociális oldalát önök miért nem tudják támogatni. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: És a médiatörvény?) Talán az ellenszenv, a sértettség és a bosszúvágy az, ami önökben munkál. (Tóbiás József: Ennek mi köze a felemelkedéshez?) Vagy talán ami önökben munkál, az nem más, mint a lelkiismeret-furdalás. (Taps a kormánypárti oldalon.) Lelkiismeret-furdalás! Amikor arról beszélnek, hogy milyen fontos a szegények képviselete, akkor önöknek lehet – ha valakinek ebben az országban lehet – lelkiismeret-furdalása. Hogyan képviselik önök a szegényeket (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Ti hogyan képviselitek?), vagy hogyan tudnak a szegényekkel szembenézni, amikor bevezették a vizitdíjat (Tóbiás József: Nem vezettük be. Megváltoztattuk.), bevezették a kórházi napidíjat, bevezették a tandíjat, rázúdították az országra a 2-3 százalékos THM-es fogyasztási hiteleket, rázúdították a devizaalapú hiteleket, megakadályozták az államilag garantált lakáshiteleket, megszüntették a 13. havi nyugdíjat? (Közbeszólások az MSZP padsoraiból.)2002-ben egy köbméter gáz ára 40 forint 50 fillér volt, most pedig 121 forint egy köbméter gáz ára. Ez a nyolc év az, amit nekünk rendbe kell tennünk, és önöknek ezért van lelkiismeret-furdalásuk.

Tisztelt Képviselőtársaim! A következő hetekben fontos törvények és fontos döntések kerülnek az Országgyűlés elé. Mi mindenkivel szeretnénk együttműködni (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Csak erről nem beszéltél.), minden egyes javaslatot, ha van ilyen – a szocialisták nem szoktak benyújtani, erről nincs mit beszélni -, ha van javaslatuk és elképzelésük arra vonatkozólag, hogy hogyan képzelik el az önök által okozott csőd elhárítását és az ország talpra állítását, állunk a rendelkezésükre. Holnap várjuk önöket Balogh András, az önök köztársaságielnök-jelöltjének fideszes meghallgatására. Nagy tisztelettel hívom önöket.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)