„A közteherviselésről”

Napirend előtti felszólalás

 

LÁZÁR JÁNOS (Fidesz): Köszönöm a szót. Mélyen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az előbbiekben történelmi pillanatok tanúi lehettünk, amikor húsz év után végre kiderült az igazság, és a pénzügyi törvények visszavonásának kérése kapcsán a Magyar Szocialista Párt frakcióvezetője a bankok oldalára állt a kispénzű emberekkel szemben. (Zaj, közbeszólások az MSZP soraiban.) A Magyar Szocialista Párt vezetője (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.), a Magyar Szocialista Párt elnöke az előbb cserbenhagyta Magyarország kispénzű embereit, az IMF és a bankadó mellett tette le a voksot (Zaj, közbeszólás az MSZP soraiból: Hol van Orbán Viktor?), azonban tegyük hozzá: nem először. Hogyan alakulhatott ki az a helyzet, hogy másfél millió embernek devizaalapú hitelre volt szüksége ebben az országban? Úgy, hogy önök 2002 után eltörölték a forintalapú kedvezményes állami hiteleket. (Közbeszólás a Fidesz soraiban: Úgy van! – Taps ugyanott.) Hogyan alakulhatott ki, hogyan lehetett az, hogyan történhetett az meg, hogy ebben az országban több százezer embert pénzügyi vállalkozások több száz százalékos THM-ekkel becsaptak? Úgy, hogy önök meggyöngítették az állami ellenőrző szerveket, lehetetlen helyzetbe hozták a PSZÁF-et, és nem segítették abban, hogy a bankokat megkorlátozza. Önök gyeplőt dobtak a bankok közé, és megengedték, hogy megsarcolják a magyar embereket. Ez az önök kormányzásának a mérlege: cserbenhagyták az embereket.

Igen tisztelt Képviselőtársaim! Néhány órával ezelőtt Orbán Viktor miniszterelnök úr tájékoztatta a Fidesz-frakciót az IMF-fel és az Európai Unióval folytatott tárgyalásokról (Zaj, közbeszólások az MSZP soraiból: Hol van? Még tárgyal?), és ennek a tárgyalásnak a kapcsán szeretném világossá tenni most és a következő hónapokra és az előttünk álló évekre is: a Fidesz és a KDNP frakciószövetsége soha, semmilyen körülmények között nem fog olyan törvényeket támogatni ebben a Házban, ami megsarcolja a kispénzű embereket, elveszi a pénzt a nyugdíjasoktól, és lehetetlen helyzetbe hozza a magyar családokat. (Zaj, közbeszólások az MSZP soraiban.)

Nem fogjuk támogatni azokat a kormányzati előterjesztéseket, ami a gatyára vetkőztetett magyar társadalom újabb megsarcolását jelenti. Ezért azt kérjük a kormánytól (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.), ezért a leghatározottabban azt kérjük a Magyar Köztársaság kormányától, hogy tartson ki a különadók egyébként Európai Unióban és nemzetközileg is ismert rendszerénél, és végre húsz év után legyen egy olyan gazdaságpolitika, ahol azok viselik a terheket, akiknél van pénz. Extraprofit után extraadó következik.

Az önök kormányzása extraprofitot engedett a bankoknak, a mi kormányzásunk pedig vissza fogja venni ezeket az extraprofitokat, és a társadalom javára fogja fordítani. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)

Tisztelt Képviselőtársaim! Ezért nem azt mondjuk, hogy egyáltalán gondolkodjunk vagy tárgyaljunk arról, hogy a pénzügyi tárgyú törvényeket visszavonjuk, hanem igenis, van a kormánynak intézkedési terve a magyar gazdasági helyzet és a bevételek növelésének kérdésére, ez pedig a bankadó bevezetése, amelyről csütörtökön fog az Országgyűlés dönteni.

Arra hívom fel a figyelmet, hogy ami ma a pénzpiacokon zajlik, ami a forint körül zajlik, az világos és egyértelmű nyomásgyakorlás. Szégyen, hogy ön beállt a nyomásgyakorlók körébe, és a parlament keretei között próbál nyomást gyakorolni. (Zaj, felzúdulás, közbeszólások az MSZP soraiból. – Taps a Fidesz és a KDNP, szórványos taps a Jobbik soraiban.)

Akik ebben a Házban esküt tettek, az a közös felelősségünk, hogy elsősorban magyarok legyünk, és csak utána legyünk szocialisták, fideszesek vagy bármilyen más pártállásúak. Én öntől nem kevesebbet és nem többet, csak ezt kérem, hogy a nemzeti érdekeket képviselje minden egyes megszólalásával, hiszen az a politika, amit ön felvetített, az is gyöngíti a magyar gazdaság helyzetét. (Gúr Nándor: Nem, az, amit te mondasz!)

Tisztelt Képviselőtársaim! Azt gondolom, a legfontosabb küldetése a mostani kormánynak, hogy megvédje a kispénzű embereket, megvédje a kiszolgáltatott embereket, és megvédje a családokat, hiszen világos, hogy ott már nincs pénz. Rendezett keretek között az Európai Unióhoz hasonló formában kell elvonni az extra jövedelmeket azoktól, akiknek van.

Ebből a sorból nem lóghat ki a Magyar Nemzeti Bank elnöke sem. Elképzelhetetlen dolog, hogy Magyarországon valaki az adófizetők pénzéből 8 011 800 forintot keressen havonta. Ez nem pártkérdés (Zaj, közbeszólások az MSZP soraiból: Járai Zsigmond!), mert az, hogy a 8 millió sok vagy kevés, ezek szerint önök úgy gondolják, hogy a 8 millió nem sok? (Tóbiás József: De, az sok!) Önöknek az a meggyőződésük, hogy 8 millió forint tisztességes fizetés ezért a munkáért? (Zaj, közbeszólások az MSZP soraiból. – Az elnök csenget.) Önök úgy gondolják, hogy ez az elvégzett munkával arányos? Önök cserbenhagyják azokat, akik még valaha is önökre szavaztak ezekkel a lépéseikkel. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)

Tisztelt Képviselőtársaim! Azt gondolom, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnökének nem lehet magasabb a fizetése, mint azoknak, akik az adókból a magyar állam ügyeit intézik. Ezért azt javasoljuk a kormánynak, minél hamarabb tegyen lépéseket, hogy szeptemberben Simor András ezt a pénzt már ne kaphassa meg (Zaj, közbeszólások az MSZP soraiból: Járai visszafizeti?), és szívesen adunk tanácsokat néhány millió honfitársunkkal együtt abban, hogy 2 millió forintból hogyan lehet megélni Magyarországon.

Azt gondolom, hogy aki 2 millió forintért nem tud független lenni, az nem tud független lenni 8 millióból sem. (Zaj, közbeszólások az MSZP soraiból: Mennyit keresel, János?) Különösen gondolom ezt Simor András esetében (Zaj, közbeszólások az MSZP soraiból. – Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.), aki szégyent hozott a magyar pénzügyi rendszerre azzal, hogy off-shore-cégezett a Magyar Nemzeti Bank elnökeként.

Kérem önöket, segítsék az ország gazdasági talpra állítását, és ha ezen az oldalon, ha a jó oldalon állnak, ha az emberek oldalán állnak, akkor meg fogják szavazni csütörtökön a bankadót.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz és a KDNP, szórványos taps a Jobbik és az LMP soraiban.)