Frakcióvezetői reagálás Orbán Viktor miniszterelnök „Kormányzati teendők” című felszólalására

Napirend előtti felszólalásra történő frakcióvezetői reagálás

LÁZÁR JÁNOS (Fidesz): Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Köztársasági Elnök Úr! Ha megengedik, mielőtt miniszterelnök úr mondandójának tartalmi részére térnék, engedjék meg, hogy egy demokratikus hagyományra hívjam fel a figyelmüket, illetve az azzal kapcsolatos döntő változásra, ami a kormány egész munkáját áthatotta. Eddig minden kormány száznapos türelmi időt kért. Ez volt az első kormány, amely nem kért száznapos türelmi időt. (Közbeszólások az MSZP soraiból.) Önök most is türelmetlenkednek. (Derültség és taps a Fidesz soraiban.) Ha kivárják, hogy mit szeretnék mondani, akkor közelebb juthatunk az igazsághoz. (Szabó Vilmos: Az ellenzék már csak ilyen.)

Azért nem kért a kormány száznapos türelmi időt, mert önök, akik az előbb türelmetlenkedtek, akkora kuplerájt és káoszt hagytak maguk után, hogy abban nem volt tétlenségnek helye, hanem rendet kellett tenni. Másrészről pedig, ami talán még ennél is fontosabb, a magyar társadalomnak és a magyar embereknek az elmúlt nyolc esztendőben végképp elfogyott a türelme.

Van egy mondás, hogy a türelem rózsát terem. Ahogy Mesterházy Attila képviselőtársamat hallgattam, ennek egy módosítása jutott eszembe, a rózsa a szociáldemokrata jelkép, ezzel szemben talán a szocialistáknak az fáj nagyon, hogy a türelem a nyáron nem termett szegfűt, ezért volt ez a nagy idegesség és ez a nagy kétségbeesés.

Annyi ügyrendi típusú megjegyzésem volna Mesterházy képviselőtársam felé, hogy én tudom, hogy itt volt a teremben, és újra itt van a valódi főnöke az MSZP-ből – az ön főnöke, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úr -, és bizonyítani kellett, és tudom, hogy rendszerváltozás következik az MSZP-ben, de ezeket a belső pártpolitikai beszédeket talán nem a parlamentben kellene megtenni, hanem itt sokkal több, önre korábban jellemző nyugalommal és higgadtsággal kellene beszélni az ország ügyeiben. (Mesterházy Attila: A lényegről! – Taps a kormánypártok soraiban.) Ezeket a párt-kortesbeszédeket Gyurcsány Ferenc jelenléte ellenére talán abba kéne hagyni.

Tisztelt Képviselőtársaim! Azért fogyott el az emberek türelme, mert a szocialisták úgy kormányozták az országot, hogy ma az emberek elveszítették a bizalmukat, elveszítették a türelmüket. Ma Magyarországon a társadalom a legbizalmatlanabb és a legtürelmetlenebb egész Európát illetően.

Hadd hívjam fel arra a cinizmusra a figyelmet, amivel a hétvégén egy konferencia megrendezésére került sor, “Becsapott ország” címmel. Gondolom, ezen a konferencián szó esett a Nokia-dobozokról, amik, gondolom, az asztalon vagy a zsebekben szanaszéjjel hevertek, miniszterelnök úr – Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úrnak jegyzem meg. Gondolom, elmondta a “Becsapott ország” konferencián, hogy hazudott az Európai Uniónak a 2006-os hiánycélt illetően. Gondolom, elmondta azt is, hogy miért csapták be az emberek millióit, amikor adócsökkentést ígértek, törvényt alkottak, és 2006-ban ezt megváltoztatták, és gondolom, Sukoró apró részleteiről is kibontotta az igazság minden részletét.

Tisztelt Képviselőtársaim! Nyilvánvaló, hogy fontos hangsúlyoznunk, hogy ez az MSZP belső lelkiismereti vitája, ami nem ránk tartozik, azonban érdemes a miniszterelnök úr által mondottakkal foglalkoznunk részletesebben. Hiszen valóban elfogyott az emberek türelme általában a politikával szemben és a parlamenttel szemben is. Az elmúlt száz nap legfontosabb részlete, hogy nincs kifogás és nincs türelem, ezt vallják a magyar választópolgárok; nincs kifogás és nincs türelem elsősorban a számadás kérdését illetően, és a Fidesz frakciójában sincs türelem és nem lehet kifogás a számadás elmaradását és kikényszerítését illetően.

A magyar választók szeretnének egyértelmű és világos választ kapni arra, hogy jutott az ország csődbe, kik lopták szét, szeretnénk az ügyek tisztázását – és erre fogjuk kényszeríteni a kormányt, hogy a számadást követelje meg azoktól, akik az elmúlt nyolc évben a hatalmat gyakorolták. És ez arra is vonatkozik, aki a mártírszerepbe bújva, politikai üldözöttként szeretné megúszni ezt a fajta számadási kötelezettséget.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt száz napból miniszterelnök úr számos konkrét intézkedést említett, ajánlott az önök figyelmébe. Egy dolog egészen biztos, hogy néhány hónapba sűrűsödött össze az idő, illetve néhány hónap alatt kellett olyan döntéseket megtenni, amelyeket a kényszer hozott, ugyanis az emberek Magyarországon 2010-re kijöttek a béketűrésükből, elveszítették a türelmüket. Az emberek türelmetlensége nagy hajtóerő, ez hajtotta el az MSZP-t, és ez hajt bennünket előre.

Tisztelt Képviselőtársaim! Azonban a sok konkrétum mellett számunkra, a fideszes képviselők számára lelkületében és gondolkodásmódjában mérhető leginkább a változás. Végre Magyarország nem ül fordítva a lovon. Eddig azt hallottuk, ha föltettünk egy kérdést, hogy miért nem lehet megoldani. Ezt hallotta minden magyar választó, miért nem lehet megoldani a problémákat, miért nem lehet megadóztatni a bankokat, miért nem lehet megvédeni a devizahiteleseket, miért nem lehet megállítani a gázáremelést és az elektromos áram emelését. Eddig ezt hallottuk.

Most pedig azt halljuk az elmúlt száz nap tanulsága alapján, hogy ugyan miért ne lehetne. Ez egy másfajta gondolkodásmód, és másfajta kultúra, ugyanis mi kétségbe vonjuk azt, hogy a parlamenti többség azt jelentené, hogy automatikusan nálunk lenne a bölcsek köve. Mi nem kizárólagos utat és nem kizárólagosságot akarunk, mi kétségbe vonjuk azt a fajta kormányzati filozófiát, azt az antidemokratikus hajlamot (Felzúdulás az MSZP soraiban.), ami az elmúlt nyolc évben uralkodott, amely szerint nincs más út, amikor Washingtonnal tárgyalunk, nincs más út, amikor Brüsszellel tárgyalunk, nincs más út, amikor Pozsonnyal tárgyalunk.

Mi erről egészen másképpen gondolkodunk, mi kérdések feltevését várjuk, és magunk is kérdéseket teszünk fel, hiszen azt valljuk, kérdezzük mi is, és pontosan tudjuk a választ: biztos, hogy csak megszorításokkal lehet kezelni ezt a válságot? Pontosan tudjuk, hogy ez nem így van. Fel merjük tenni ezt a kérdést. Biztos, hogy az adócsökkentéssel nem lehet gazdasági növekedést elérni? Biztos, hogy Szlovákia ügyében csak egyfajta politika létezik? Azt gondolom, hogy a Fidesz-kormány legfontosabb érdeme, hogy visszahozta a kételkedés jogát és lehetőségét, és mi igenis azt valljuk, hogy nincsenek kizárólagos megoldások, és nincsenek kizárólagos érdekek, illetve érdekérvényesítések a politikában.

Nekünk a kételkedés joga és a más út lehetőségének az elismerése jelenti a demokráciát. Mi nem fölülről akarjuk megmondani és reformdiktatúrával az emberekre kényszeríteni egy szűk elit véleményét, mi az embereket és a társadalmat megnyerve szeretnénk ezt az országot megváltoztatni, és ehhez várunk szövetségeseket. Ehhez azonban garanciára van szükség, mégpedig a becsapott országnak van szüksége garanciára, hogy a Magyar Szocialista Párt még egyszer nem követheti el azt, amit az elmúlt nyolc évben elkövetett.

A számadásra, ahogy miniszterelnök úr korábban mondta, nem a múlt miatt, hanem a jövőért van igazából szükség, enélkül nem lehet továbblépni, és a számadás egyúttal morális és erkölcsi kárpótlását is jelenti azoknak, akiket a Magyar Szocialista Párt milliószámra, saját hatalmi érdekei miatt magára hagyott.

Az elmúlt nyolc esztendő arról szólt, hogy vert vitt veretlent, politikai hajléktalanok maradtak a Magyar Szocialista Párt kormányzása után, rengeteg kiszolgáltatott, elszegényedett ember. Mi ezeknek a sokszor más politikai oldalon álló embereknek nem a nézeteit akarjuk megváltoztatni, mi nem akarunk belőlük fideszeseket faragni, mi csupán szeretnénk segíteni őket, ugyanis nemzeti centrumban gondolkodunk, és úgy gondoljuk, hogy az ország újjáépítéséhez szükségünk van azokra is, akik nem ránk szavaztak tavasszal, vagy ránk szavaztak ugyan, de egyébként a politikáról másképpen gondolkodnak.

Tisztelt Képviselőtársaim! Azt gondolom, különösképpen fontos lehet, hogy az elmúlt időszak száz napja a türelmetlenség száz napja volt, és a türelmetlenség hónapjai voltak, mégis köszönettel tartozunk elsősorban minden parlamenti képviselőtársunknak, aki segítette ezt a munkát. A Fidesz-frakció továbbra is számít minden frakció kezdeményezésére. Azt gondolom, hogy száz nap alatt nem fogjuk tudni és nem tudtuk megváltoztatni ezt az országot. Hét-nyolc év alatt önök tönkretenni tudták, de ha lesz valamiféle összefogás, akkor lehet jó példákat találni.

Azt gondolom, hogy a vidéki Magyarország néhány példájából lehet erőt meríteni. Felsőzsolcán 30 nap alatt tíz ház épült fel, a nemzeti együttműködésre jellemző: fuvarozók, állam, önkormányzat és emberek összefogásával. Ebből a példából mindannyian meríthetünk. Ha sikerült 30 nap alatt néhány embernek, akkor sikerülhet (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) néhány év alatt több millió embernek és az egész országnak. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)