„A szocialisták miért nem akarják, hogy az emberek saját maguk döntsenek a saját pénzükről?”

Napirend előtti felszólalás

 

LÁZÁR JÁNOS (Fidesz): Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Először is szeretném jelezni a házelnök úrnak, hogy igyekszem úgy fogalmazni, hogy a Házszabálynak megfelelő legyen, és a mai napirendünket lehetőség szerint csak részben érintse. Ugyanakkor azt gondolom, hogy ma egy olyan fontos döntést kell meghoznunk, amely önmagán jóval túlmutató jelentőséggel bír: abban kell a Háznak szimbolikusan állást foglalnia néhány perc múlva, hogy az emberek számára biztosítja-e az önrendelkezés jogosultságát, mármint azt a jogosultságot, amelyet 1997-ben a szocialisták elvettek tőlük, hiszen a magánnyugdíjpénztárba való befizetésekre való kötelezéssel megfosztották Magyarországon mára már 3 millió polgártársunkat attól a lehetőségtől (Kiss Péter közbeszól.), hogy az állami nyugdíjpénztárba fizessenek be minden pénzt, és kötelezték őket arra, hogy spekulánsokra bízzák az elmúlt 12 esztendőben a magán-nyugdíjpénztári rendszer keretében a pénzüket. (Közbeszólások az MSZP soraiból.)

Én azt szeretném kérni minden tisztességes parlamenti képviselőtársamtól, hogy 12 év eltelte után adjuk meg a magánnyugdíjpénztárak tagjainak a lehetőséget, hogy maguk véleményt mondhassanak arról, hogy a magán-nyugdíjpénztári rendszerrel meg vannak-e elégedve. Ez csupán annak a folytatása, hogy 2009-ben a Bajnai-kormány egy generáció, egy korosztály számára lehetővé tette, hogy visszalépjenek az állami nyugdíj-biztosítási rendszerbe – több tízezren léptek vissza az első ilyen lehetőség alkalmával, valószínűleg nem találták megfelelőnek azokat az elemeket, amelyekkel ez a nyugdíjpénztár működött.

Szeretném külön kérni a szocialistákat, hogy most az emberek, több mint 3 millió magán-nyugdíjpénztári befizető mellett döntsenek, és támogassák azt az indítványt, amelyet Selmeczi Gabriella képviselőtársam fogalmazott meg (Közbeszólások az MSZP soraiból), s amely visszaadja az önrendelkezés jogosultságát minden magán-nyugdíjpénztári tagnak, és lehetővé teszi számára, hogy az állami nyugdíjpénztár lehetőségét választhassa. Én azt gondolom, a legfontosabb, hogy Magyarországon az emberek a saját pénzükről saját maguk döntsenek. (Nyakó István: Akkor ne vegyétek el!) – ezt egyébként népszavazás sem pótolhatja, mert a saját pénzéről mindenkinek saját magának kell döntenie. Ezt a lehetőséget minden honfitársunk számára biztosítani kell.

Aki tiszta lelkiismerettel akarja végezni az országgyűlési képviselői munkáját, nem feledkezhet meg arról sem, tisztelt képviselőtársaim, hogy az elmúlt években a Magyar Nemzeti Bank minap megjelent számításai szerint a világgazdasági válság nélkül messze elmaradt a magánnyugdíjpénztárak eredetileg kalkulált hozama, a magánnyugdíjpénztárak ezzel a működési szisztémával csak 2050-re hoznák azt a hozamot, amit 12 év alatt kellett volna produkálniuk. Ezt állítja a Magyar Nemzeti Bank tanulmánya. Magyarul, ez a rendszer, amit a szocialisták 1997-ben kötelezően bevezettek, nemcsak hogy megfosztotta az embereket attól a lehetőségtől, hogy a saját pénzükről maguk rendelkezzenek, hanem ráadásul kárt is okozott nekik, súlyos anyagi veszteséget okozott nekik, hiszen ha az elmúlt három esztendőben állampapírba fektették volna a magánnyugdíjpénztár-tagok ezeket a befizetéseket, jóval több pénzt kereshettek volna, mint amit a rendszeren belül kaptak.

Tisztességes és lelkiismeretes képviselőtársaimtól azt is kérem, tegyék lehetővé, hogy végre ellenőrizni tudjuk ezeknek a pénzeknek a felhasználását, sorsát, hiszen egészen megdöbbentő az, hogy míg Ausztriában a magánnyugdíjpénztárak 1 százalékos költséggel működnek, Magyarországon 5 százalékos működési költséget rabolnak le a befizetőktől, ezekből luxusirodaházakat üzemeltetnek, luxusautókkal járnak, luxusprémiumokat és luxuspénzeket vesznek föl. (Nagy zaj az MSZP frakciójában.) Ráadásul spekulálnak a befizetők pénzeivel. Tudom, hogy kiabáló szocialista képviselőtársaimnak már rég nem számítanak az emberek, mégis megpróbálom őket meggyőzni arról, hogy most kivételesen tegyék félre a részérdekeket (Nyakó István közbeszól.), tegyék félre a magán-nyugdíjpénztári érdekeltségeiket (Derültség és taps a kormánypárti padsorokban.), tegyék félre azt, hogy 1997-ben nyilván ez számukra kedvező dolog lehetett, és azt kérem, hogy kivételesen az emberek mellett döntsenek.

De ugyanezt kérem az LMP frakciójától is, akik arról beszélnek, hogy milyen fontos az önrendelkezés joga és szabadsága. (Közbeszólások az LMP soraiból.) Ha valaki demokrataként gondolkodik, akkor most itt az alkalom, hogy biztosítani tudja azt, hogy valaki rendelkezzen a saját pénze fölött. (Dr. Vadai Ágnes: Házszabályellenes a felszólalás.) Ezért azt kérem az LMP frakciójától is, hogy a demokrácia jegyében járuljanak hozzá ahhoz, hogy ebben a kérdésben állást foglaljunk. Hárommillió ember iránti felelősség, az ő pénzük védelme az, ami velünk azt mondatja, hogy sürgősen törvényt kell hoznunk, meg kell védenünk azok pénzét, akik magán-nyugdíjpénztári befizetők voltak, meg kell védenünk azok pénzét, akik Magyarországon jelen pillanatban nyugdíjasok, és azt kell kérjük minden tisztességes képviselőtársunktól, hogy támogassák kezdeményezésünket. Tegyék ezt azért, mert úgy gondolom, 12 év után mindenkinek joga van arra, hogy eldöntse, a pénzét hol tartja.

Azt remélem, az embereket meg fogjuk tudni arról győzni, hogy az állam jó gazdája volt, és jó gazdája lesz a befizetett pénzeknek. (Nagy zaj az MSZP soraiban.)

Köszönöm a figyelmüket, és kérjük támogatásukat. (Taps a kormánypárti padsorokban.)