„Fél év krónikája”

Napirend előtti felszólalás

LÁZÁR JÁNOS (Fidesz): Köszönöm szépen. Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Országgyűlés! Mindenekelőtt a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség parlamenti frakciója nevében szeretném megköszönni minden képviselőtársamnak, minden parlamenti képviselőtársamnak az elmúlt fél évben végzett törvényhozási munkáját. A rendszerváltozás óta ez az első alkalom, hogy az Országgyűlés a törvényhozás tekintetében választások évében ilyen mennyiségű és minőségű munkát végzett el. (Közbeszólások az MSZP padsoraiból.)

A mai nappal – a Szocialista Párt közreműködésének eredményeként is – mintegy 150 törvényt fogadtunk el május 14-e óta. Ez egyébként 1998-ban, 2002-ben vagy 2006-ban alig haladta meg a 60-at. Természetesen nem a mennyiség a lényeg, hanem a minőség, éppen ezért a minőség okán szeretném megköszönni minden képviselőtársamnak a kiváló törvényhozói munkáját, tartozzék a képviselőtársam bármelyik parlamenti frakcióhoz.

Együttműködést kért számon Varga Zoltán és Ertsey Katalin is itt a parlamenti fölszólalásában napirend előtt. Szeretném azt megerősíteni önökben és hangsúlyozni, hogy a Fidesz frakciójának az a célja, hogy a következő időszakban is törekedjen az együttműködésre, ha van fogadókészség. Azonban az együttműködés levegőjét és légkörét megteremteni 8 év szocialista kormányzás után, parlamenti kormányzás után nem könnyű. Mi átéltük azt az időszakot, amikor 1400 költségvetési módosító indítványunkból a szocialisták egyet sem támogattak.

Innen kell kiépíteni az együttműködés légkörét, és éppen ezért szeretném az idei utolsó parlamenti ülésnapon arra kérni az ellenzéki pártokat az együttműködés jegyében, tekintettel arra, hogy abbéli szándékunkban és döntésünkben, hogy 2011 tavaszán új alkotmánya legyen Magyarországnak, végső döntést hoztunk, ehhez szeretnénk kérni az önök segítségét, és azt kérjük az ellenzéki pártok képviselőitől, hogy térjenek vissza az alkotmányozás asztalához, vegyenek részt Magyarország új alkotmányának elkészítésében, és ezeket az egyeztetéseket kezdjük újra január hónap folyamán. Remélem, az együttműködés jegyében lesz módjuk arra, hogy ezt megtegyék, elsősorban az ország, a haza érdekében.

Természetesen érdemes értékelni azt, amit elvégeztünk Fidesz-frakcióként, a kormány támogatójaként az elmúlt féléves időszakban. Azt hiszem, ez jóval több, mint amit a szocialisták végeztek 8 év alatt. Jóval több, annak érdekében, hogy a választási programunkat és legfontosabb ígéreteinket teljesítsük.

Ezek között a legfontosabb választási ígéretünk az volt, hogy mi nem fogjuk figyelmen kívül hagyni az emberek szándékát, akaratát, nem az emberek nélkül, nem ellenükre fogunk kormányozni, hanem érdekükben. Szeretném fölhívni a figyelmet, hogy a mai költségvetés elfogadásával ez lesz az első esztendő 20 év után, amikor 600 ezer magyar ember nem fog személyi jövedelemadót fizetni 2011. január 1-jétől. Ez az első olyan esztendő, 2011. január 1-je, amikor nagyon sok magyar honfitársunknak nem emelkedik a gáz ára, és próbáljuk megállítani az energiaárak emelését. Ez volt az első olyan esztendő – 2010 -, amikor végre egyszer azoktól vettük el a pénzt és vontuk be őket a közös teherviselésbe, akiknél van is.(Közbeszólás az MSZP soraiból: És odaadtátok a gazdagoknak.) Ez volt az első esztendő 20 év után, amikor megadóztattuk a bankokat, az energiaszektort, a kereskedőházakat, és végre arra kényszerítettük őket, hogy vegyék ki a részüket a felelősség vállalásából és a közös terhek viseléséből.

Ennek az új gazdaságpolitikának pontosan az a lényege, hogy mindenki vegye ki a részét a felelősségvállalásból, mindenki járuljon hozzá a közös terhekhez, és azok, akik eddig nyertesei voltak az elmúlt 20 esztendőnek, járuljanak a kasszához és fizessenek azok helyett, akik vesztesként kellett hogy megéljék az elmúlt 20 esztendőt. Azt gondolom, ez a legfontosabb, hiszen radikálisan szakítanunk kellett az elmúlt 20 esztendővel, és bátor szakítást kellett produkálnunk az elmúlt 20 esztendővel való szembenézéssel és a tabuk ledöntésével is. Ebben nagyon fontosnak gondolom a bizalom újjáépítését.

A 8 év szocialista kormányzás után választópolgár és kormány között a bizalom teljesen szétesett, a bizalom újjáépítéséről szól az, amikor a kormány megpróbálja megvédeni a nyugdíjakat, a bizalom újjáépítéséről szól az, amikor más játékszabályok vonatkoznak az állami vezetőkre, amikor ragaszkodunk a választási ígéreteink betartásához, mert úgy gondoljuk, hogy a választási ígéretek betartása nem gyöngíti, hanem erősíteni fogja a demokráciát.

Azonban az a meggyőződésünk, hogy ezzel együtt nem volt hibátlan az elmúlt fél esztendő. Természetesen a mennyiség nem egyenes arányban áll a minőséggel, ezeken a hibákon korrigálnunk kell, ehhez szükség van az önök véleményére, tanácsára és a törvényhozásban az ellenzék aktív közreműködésére. Nem gondoljuk, hogy nálunk lenne a bölcsek köve, nem gondoljuk, hogy hiba nélkül végeztük volna az elmúlt félesztendős munkát, azonban a legfontosabb szándékunkhoz, mint hogy 20 év után nem fogjuk becsapni a választóinkat, és teljesíteni fogjuk a választási ígéreteinket, ehhez ragaszkodni fogunk, és ezt kérjük számon a kormánytól, legyen szó az elszámoltatásról, legyen szó a szociális integrációról, a fölzárkóztatásról vagy a 20-as, 30-as generáció számára egy új ország és egy új esély megteremtéséről. Ehhez várjuk az önök támogatását és az ellenzék közreműködését.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)