„Áprilisi Alkotmány”

Napirend előtti felszólalás

 

LÁZÁR JÁNOS (Fidesz): Igen tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Arról szeretném tájékoztatni a tisztelt Országgyűlést, hogy a Fidesz és KDNP parlamenti képviselői 2011. március 14-én be fogják nyújtani, elő fogják terjeszteni a meggyőződésük szerinti alkotmány szövegtervezetét, és azt szeretném kérni minden parlamenti képviselőtársamtól, hogy ugyanezt a Házszabály rendelkezéseinek megfelelő formában tegye meg. Azt kérem az ellenzéki pártoktól, hogy vegyék komolyan azt a választói akaratot, amely idejuttatta őket az ország Házába, hiszen az a meggyőződésünk, hogy nemcsak a kétharmad, hanem az egyharmad is komoly felelősséget jelent, és kötelezi önöket.

Azt gondolom, hogy a parlament előtti eskü betartása is önöket arra kötelezi, hogy itt, az ország Házában vitassuk meg azt, milyen alkotmánya lesz Magyarországnak a következő években, illetve reményeink szerint évtizedekben. Ez az esztendő az ország újjászervezése, az adósságok rendezése, és az egyik legnagyobb demokratikus adósság, hogy Magyarországnak nincs olyan alkotmánya, amelyet valaki jóváhagyott volna az elmúlt húsz esztendőben. Ez az első alkalom hosszú-hosszú idő után történeti távlatban is, amikor Magyarországnak demokratikus, írott alkotmánya születhet. Azt szeretném kérni tehát minden parlamenti képviselőtől, hogy tudása, fölkészültsége és meggyőződése szerint terjessze ide, az Országgyűlés elé, az Országgyűléshez az alkotmány szövegtervezetét, amiben hisz.

Azt gondolom, hogy annál erősebb alkotmány, mint amit a nép által fölhatalmazott Országgyűlés választ meg, nem létezhet. Nem lehet erősebb ennél az alkotmánynál az az alkotmány, amit az elmúlt húsz esztendőben senki nem hagyott jóvá. Nem lehet erősebb ennél az alkotmánynál, amit a nép döntése alapján választott parlamenti képviselők hagynak jóvá, tárgyalnak meg és vitatnak meg, az az alkotmány, ami 1989-ben úgy született meg, hogy arra senki nem adott fölhatalmazást, és később 20 éven keresztül senki nem hagyta jóvá. Ennél, az általunk elfogadni szándékozott alkotmánynál nem lehet erősebb az az alkotmány, amelyet paktumok szültek, kényszerek szültek, és elvtelen kompromisszumok hoztak létre.

Azt gondolom, hogy aki demokráciában gondolkodik, és hisz a demokráciában, annak kötelessége itt lenni, hiszen hol lehetne máshol megtárgyalni az országban az alkotmányt. Magyarországnak pedig az XXI. században új kihívásokkal kell szembesülnie, új lehetőségeket kell föltárni, és ehhez új alkotmányra van szükségünk.

A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt lehetővé tette, hogy minden parlamenti képviselő a meggyőződése szerinti alkotmánytervezetet benyújtsa ebbe a Házba. Azt gondolom, hogy itt kellene ezt megtárgyalni, és talán vagyunk annyira határozottak, hogy nyugodtan kimondhatjuk azt, hogy ebben a Házban mindenkinek van véleménye és elképzelése az alkotmányról, minden egyes politikai pártnak megvan a saját alkotmányvíziója, a saját alkotmánytervezete, ott lapulnak a fiókokban az alkotmányszövegek is akár már hosszú évek óta.

Érhetetlen számunkra, hogy miért nem akarnak részt venni az alkotmány vitájában. Főként érthetetlen, hogy a Magyar Szocialista Párt, amely nyolc éven keresztül azt mondta, hogy az alkotmány, annak kétharmados elfogadási szükségszerűsége az akadálya a modern Magyarország megteremtésének, az ország átalakításának, az ország megváltoztatásának, most nem akar részt venni az alkotmányozás folyamatában.

Természetesen tudjuk azt, hogy az elmúlt nyolc évben azt szerették volna, hogy kevesebb mint kétharmad legyen szükséges az alkotmányhoz, most azt szeretnék, hogy több mint kétharmad legyen szükséges az alkotmányhoz, de az alkotmányozás szabályait nem tudjuk az önök éppen aktuális választási eredményeihez igazítani. Ezért azt a belátást kérjük önöktől, hogy ami ott van az önök fiókjában – hiszen az alkotmány tervezetét és szövegét már megírták önök 1994-98 és 2002 között, illetve 2000 után is -, azt most vegyék elő, hozzák ide a Házba, és március 15-étől tegyék lehetővé, hogy ezt megtárgyaljuk. Egészen biztosak lehetnek abban, hogy az általunk benyújtott alkotmány szövegtervezete az emberek alkotmánya lesz, hiszen a nemzeti konzultáció keretében több mint 8 millió háztartáshoz és emberhez fordultunk, akiktől kérjük azt, hogy mondják el a véleményüket.

Az természetesen más kérdés, hogy az önök pártja elvesztette a választók támogatását, de ebből önök ne vonják le azt a következtetést, hogy az emberek nem akarnak alkotmányt, és nem akarnák ennek az országnak az alkotmányos megújítását. Az a probléma, hogy a Magyar Szocialista Párt az aktuális pártérdekeihez igazítja az alkotmányozás folyamatában való részvételét, ami súlyos hiba. Én azt kérem önöktől, hogy az ország érdekeit tegyék magasabbra, helyezzék előbbre, és jöjjenek vissza az alkotmányozásba. Önöknek, akik az elmúlt húsz évben ebben az országban komoly politikai vezető szerepet töltöttek be, komoly a felelősségük abban, hogy az országnak mi a jövője. Önök erre kaptak fölhatalmazást, és nem másra.

Természetesen jövő hétfőn ki fog derülni, hogy az MSZP pártérdekeihez hasonló párt-e az LMP. Ki fog derülni, hogy összenő-e, ami összetartozik. Ki fog derülni, hogy az LMP ugyanolyan párt-e, mint a Magyar Szocialista Párt, hiszen meglátjuk, hogy benyújtják-e azt az alkotmánytervezet, amit egyébként megírtak. Az önök alkotmánytervezete itt van. (Felmutatja.) Mi erről szeretnénk önökkel beszélni, nem a Duna jegén, nem a Margitszigeten, hanem itt az Országgyűlésben, mert az a meggyőződésünk, hogy ez a demokratikus, ez lesz demokratikus alkotmány, és a demokráciában az egyharmadnak is van felelőssége, így önöknek is.

Köszönöm szépen. (Nagy taps a kormánypártok soraiban.)