„A Húsvéti Alkotmány elfogadása előtt”

Napirend előtti felszólalás

 

LÁZÁR JÁNOS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A mai napon Magyarország egy fontos állomáshoz érkezik, egy húszéves ígéret beváltására kerül sor.

Schiffer képviselőtársunk az előbb a rendszerváltozást idézte. Elfelejtette fölidézni azokat a pillanatokat, amikor a Nemzeti Kerekasztal tárgyalópartnerei megállapodtak abban, hogy nagyon gyorsan új alkotmánya lesz majd az országnak az ideiglenesen elfogadott módosításokat követően. Egy nagy tartozása a rendszerváltó magyaroknak és azoknak a politikai szereplőknek, akik részt vettek a közélet formálásában, hogy az elmúlt húsz esztendőben erre nem került sor. Ezt az adósságot próbáljuk törleszteni, ezt az adósságot próbáljuk törleszteni mindannyian, akik pártállástól függetlenül ebben a parlamenti vitában részt vettünk. Nagyon sajnálom mindannyiunk nevében, hogy ön ezt nem tartotta fontosnak, holott demokratának tartja magát.

Tisztelt Képviselőtársaim! Szeretném először is arra fölhívni a figyelmet, hogy az adósságtörlesztés, az elmúlt húsz évvel szembeni adósságtörlesztés nem volt könnyű olyan körülmények között, ahol sokan nem a nemzet érdekét és a nemzettel szemben fönnálló adósságot, mármint az elmaradt alkotmányt próbálták megvalósítani, hanem pártpolitikai érdekek alapján használták fel az alkotmányozás idejét. Ilyen volt, Schiffer képviselőtársam, az ön pártja is, amin nagyon csodálkozunk mindannyian ebben az országban, hiszen önök azt ígérték, hogy lehet más a politika, de önök nem tettek mást, csak ugyanazt a politikát folytatták, mint a Szocialista Párt (Közbeszólás a Fidesz soraiban: Így van!); akiken nem kell csodálkozni, hiszen abban érdekeltek, hogy semmi ne változzon ebben az országban. De önök, akik azzal a programmal jöttek ide, hogy változzon meg ez az ország, változást ígértek, a saját szavazóikat csapták be, mert önök az elmúlt húsz esztendő szétrohadt, korrupt és tolvajlásra épülő rendszerét mentegetik most is itt a parlamenti keretek között, és nem akarnak valódi változást (Közbeszólás a Fidesz soraiban: Úgy van! – Taps a kormánypártok soraiban.), és valójában nem akarnak semmiféle változást.

Persze, föltették azt a kérdést, hogy alkotmányos alapja van-e annak, amit mi most teszünk. Tisztelt Képviselőtársam! Ha ön elfogadja az elmúlt húsz esztendő alkotmányát, ha ön elfogadja az elmúlt húsz esztendő alkotmányozási erényeit, akkor pontosan tudja, hogy ma a hatályban lévő, húsz évvel ezelőtt elfogadott játékszabályok alapján fogadjuk el az új alkotmányt, képviselőtársam. Ha ön legitimnek tekinti a ’89-90-es alkotmányozást, akkor a mostani alkotmányozás is ezen az alapon abszolút legitim, hiszen a mostani szabályok, játékszabályok szerint fogadjuk el az új alaptörvényt Magyarországon.

Másrészről pedig, tisztelt képviselőtársam, föltenném a kérdést, hogy ki is alkotmányozhatna Magyarországon. Az, akit erre a nép fölhatalmaz. Minden parlamenti képviselő, aki itt ül, fölhatalmazást kapott arra, hogy alakítsa át ennek az országnak a sorsát. Akire itt szavaztak, aki itt ül parlamenti képviselőként, mindannyian úgy kerültek ide, hogy az emberek a változásra szavaztak. Önök is így kerültek ide, a Jobbik is így került ide, és az MSZP is így került ide.

Mindenki, aki szavazott 2010 idején, arra szavazott, hogy változás legyen ebben az országban. Hogyan lehetne ezt az országot megváltoztatni egy új alkotmány nélkül? – teszem fel a kérdést azoknak a képviselőtársaimnak, akik távol maradtak. Sehogy sem, mert ez az alkotmány nem védte meg az embereket a szegénységtől, nem védte meg az embereket az eladósodástól. Nem védte meg. (Dr. Schiffer András: Ez meg fogja?) Ez az alkotmány meg fogja védeni, mert alapos értékeket tartalmaz, olyan értékeket, mint a munka, olyan értékeket, mint a szolidaritás, olyan értékeket, mint az önvédelem joga, olyan értékeket, amelyek biztonságot, munkát, fejlődést és előrelépést jelentenek ennek az országnak. Mi ehhez kértük az önök támogatását, az önök segítségét. Önök a saját választóikat cserbenhagyva távol maradtak az alkotmányozástól, mert az az alapvető politikai érdekük, föladva a haza érdekét, az a pártpolitikai érdekük, hogy valójában semmi ne változzon meg ebben az országban. Ezt nagyon sajnálom, képviselő úr, mert önöktől az ország ennél jóval többet vár.

Az MSZP-re kár szavakat pazarolni – bár nagyon sajnálom, hogy nem jöttek -, hiszen ők húsz év alatt legalább ötfajta alkotmánykoncepciót tettek le az asztalra. Pontosan tudjuk, hogy alkotmányozni tudnának, ha akarnának, de nem akartak, abból kifolyólag, mert nem tudják elképzelni a világot másképp, csak ahogy hetven éven keresztül ment egy ideológia jegyében. Csak úgy tudják elképzelni, hogy ők alkotmányoznak, és más nem alkotmányozhat. Azt gondolom, ez nem elfogadható álláspont. A szocialistáknak semmi más bajuk nincs az alkotmányozással, csak hogy nem ők csinálják az alkotmányt, hanem mi arra tettünk javaslatot, hogy ez közösen készüljön el.

Képviselő úr, ön az előbb nem állított igazat, amikor azt állította, hogy nem az együttműködésre épült az alkotmányozás folyamata. Tavaly szeptemberben és az idén januárban is arra tettünk mindannyiuknak ajánlatot, hogy jöjjenek vissza az alkotmányozáshoz, tegyék meg a javaslataikat.

Végül, tisztelt képviselőtársaim, én azt szeretném kérdezni a jobbikos képviselőtársaimtól – akiknek szintén nem vonjuk kétségbe az előbbi viselkedésük ellenére a parlamenti legitimitását -, hogy tiszta lelkiismerettel hogyan fognak ma délután szavazni. Mert önök, ha elutasítják a mostani alkotmányt, ha nem tartózkodnak legalább (Közbeszólások a Jobbik soraiban.), ha elutasítják a mostani javaslatot, és nem tartózkodnak legalább, akkor a jelenlegi állapotok konzerválásában érdekeltek. Tiszta lelkiismerettel… (Közbeszólás a Fidesz soraiban: Úgy van! – Közbeszólások a Jobbik soraiban. – Taps a kormánypártok soraiban. – Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), önök, tiszta lelkiismerettel, szeretném megkérdezni: a Jobbik így került a parlamentbe? A Jobbik ezt ígérte a választóknak?

ELNÖK: Frakcióvezető úr!

LÁZÁR JÁNOS (Fidesz): A Jobbik nem azt ígérte, hogy megváltoztatja az országot?

ELNÖK: Megkérem, hogy az idő lejártával fejezze be a hozzászólását.

LÁZÁR JÁNOS (Fidesz): Tiszta lelkiismerettel szavazzanak az alkotmány-előterjesztésre, az alaptörvényre, ezt kérem önöktől.

Köszönöm. (Nagy taps a kormánypártok soraiban. – Közbeszólás a Jobbik soraiban: Így lesz!)