Frakcióvezetői reagálás Orbán Viktor miniszterelnök „A Szociális Konzultációról” című felszólalására

Napirend előtti felszólalásra történő frakcióvezetői reagálás

LÁZÁR JÁNOS (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Azzal kezdeném, hogy szeretném megköszönni a több mint 1 millió honfitársunknak, hogy válaszoltak a kormány kérdéseire. Ez lenne talán a legfontosabb egy parlamenti képviselő részéről, hogy megköszönje azoknak a válaszát, akik kitüntettek bennünket ezzel (Taps a kormánypártok soraiban.), különös tekintettel arra, hogy Schiffer Andrással ellentétben mi nem vezetünk nyilvántartást arról, hogy ki válaszolt (Felzúdulás az ellenzéki oldalon.), ezért nem tudjuk megmondani, hogy a mi szavazóink vagy az ön szavazói voltak-e azok. (Novák Előd: Kubatov Gábor!) Azt kell mondjam önnek, önöknek, képviselőtársaim, hogy bárki válaszolhatott. Mi nem tudjuk, hogy kik válaszoltak, de akik válaszoltak, azok megtisztelték a Magyar Köztársaság kormányát és Országgyűlését. Szerintem ez a legfontosabb dolog. Azt tanácsolnám ellenzéki képviselőtársaimnak – ha elfogadják -, hogy tartsák tiszteletben 1 millió ember véleményét; akár egy ember véleményét is, de 1 millió emberét meg különösképpen, és talán érdemes lenne ebből kiindulni a vita kapcsán.

A második pont, amit a figyelmükbe ajánlanék, hogy miért volt erre szükség, miért kellett húsz év után másodjára – bár az alaptörvény rendkívüli döntés és rendkívüli helyzet volt – nemzeti konzultációt folytatni szociális kérdésekben, miért nem volt elég az az általános felhatalmazás, amely egy demokráciában működik, hiszen a választások alkalmával a választópolgárok felhatalmazzák az adott kormányt, megbíznak valakiben. Azért volt szükség a felhatalmazás megerősítésére, mert a szocialisták nyolc éven keresztül eljátszották a kormány iránti bizalmat. A balatonőszödi beszédből, az önök hazugságaiból következik az, kedves Tóbiás képviselőtársam, hogy igenis, rendszeresen ki kell kérni az emberek véleményét azért, hogy visszaálljon a bizalom a politikával és a parlamenttel szemben. Ha önök nem hazudoztak volna az embereknek, akkor nem kellene így eljárnunk, és nem kellene a bizalmat visszaállítanunk. A mi kötelességünk, hogy visszaállítsuk az emberek bizalmát a kormányzás iránt, ezért rendszeresen meg kell őket kérdezni. Ezt tartom a legfontosabb gesztusnak és a legfontosabb lépésnek. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Az elmúlt egy esztendőben folyamatosan azt hallottuk ellenzéki képviselőtársainktól és mindenki mástól, hogy miért nem egyeztetünk. Most pedig azt halljuk, hogy legyen egyeztetés, de ne most, legyen egyeztetés, de ne így, legyen egyeztetés, de ne ezekkel, legyen egyeztetés, de más kérdésekben. Szerintem a legfontosabb, leggyorsabb és legegyszerűbb egyeztetés az, ha megkérdezünk minden magyar választópolgárt olyan kérdésekről, amelyek mindenkit foglalkoztatnak. Önök sem gondolhatják komolyan, hogy ezek a kérdések nem foglalkoztatják a választópolgárokat, hogy az oktatás vagy a munkavállalás ügye nem foglalkoztatja a választópolgárokat. Hogyne foglalkoztatná! Ha az önök logikájából indulok ki, akkor lehet, hogy az a 7 millió ember azt mondta, én már adtam egy általános felhatalmazást a Fidesznek akkor, amikor elmentem vagy távol maradtam, legyen az elég. Ez is lehet egy megfelelő válasz. Szerintem tehát azzal, hogy mit gondol 7 millió ember, ne játsszunk; foglalkozzunk azzal, hogy mit gondolt 1 millió ember, a kormány pedig tegye meg azokat a lépéseket, amelyekre ez az 1 millió ember felhatalmazta, és az eredeti szándékában – amelyhez bizalmat kért a választások kapcsán – megerősítette.

A tartalmi részre annyiban szeretnék kitérni, miniszterelnök úr, hogy szerintem világos a választópolgárok szándéka: Magyarországon tisztességes munkából tisztességesen szeretnének megélni. Ez ma nem könnyű dolog. Akár a feketemunkára, akár az orvosok hálapénzére gondolok, hogy tisztességesen is lehessen élni és megélni is lehessen a jövedelemből, ez nagyon sok polgártársunk számára szinte lehetetlen vállalkozás. A kormányzat számára nagy feladat és nagy küldetés, hogy a tisztességes megélhetés feltételeit képes legyen biztosítani, hogy húsz esztendő látens kompromisszumai, illetve különböző paktumai után legyen végre rend ebben az országban. Azt gondolom, az az 1 millió ember, aki most megerősítette a kormányt ebben a szándékában, kellő felhatalmazást is biztosított egyúttal; az a gesztus, az a lépés pedig, hogy megkérdeztük az emberek véleményét, nézetem szerint kiemelten fontos, mert bizalom nélkül nem lehet cselekedni ebben az országban. Semmit nem lehet megváltoztatni, ha nincs meg hozzá a kellő bizalom. Mi elfogadtuk azokat az érveket, amiket önök mondtak, hogy a kormányzatnak meg kell erősítenie a bizalmat a választásokhoz képest. Elfogadtuk, hogy nem elég a kétharmados parlamenti felhatalmazás. Önök azt mondták, a kétharmad nem elég arra, hogy lépjünk. Rendben van. Akkor megkérdeztük az embereket, megkérdeztünk 8 millió embert. Mit kellene még tenni ahhoz, Schiffer képviselőtársam, hogy önök tudomásul vegyék, hogy tavaly volt egy választás, bennünket fölhatalmaztak, kétharmados többséget biztosítottak, és most még ráadásul 8 millió ember véleményének a kikérése után szabad utat kaptunk bizonyos lépések megtételéhez?

Arra szeretném kérni önöket, semmi másra, csak arra, hogy tartsák tiszteletben ne csak ennek az 1 millió embernek a véleményét, hanem a tavalyi választások eredményét is.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)