„2012.”

Napirend előtti felszólalás

LÁZÁR JÁNOS (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Igen tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Sajnálom, hogy Szekeres Imre képviselőtársam már nincs a teremben, mert szívesen elmondtam volna neki így szemtől szemben is, hogy mind ez idáig higgadt és bölcs embernek ismertem meg az elmúlt évek közös munkája alapján. (Dr. Semjén Zsolt: Félreismerted!) Most azonban úgy látom, hogy az MSZP-ben zajló forradalmi hangulat és hevület hatására némileg elragadtatta magát, elvitte őt egy más irányba, illetve azt gondolom, hogy fölszólalásával, virulens fölszólalásával bebizonyította, hogy ő ragaszkodik a listás mandátumához, tehát nincs esze ágában sem lemondani a listás mandátumról, és képes volt a valóságtól teljes egészében elvonatkoztatni magát, amit nagyon sajnálok. Már csak azért is sajnálok, mert amit kérdéseket föltett, annak az egyik oka, magyarázata saját kormányzati tevékenysége, hiszen hosszú évekig volt az előző kormányzat munkájában részt vevő miniszter, és pontosan tudhatná, hogy az elmúlt nyolc esztendőben, ha megnézzük, hogy 2002-től 2010-ig hogyan alakult az államadósság, akkor világos választ kapunk arra, hogy a jövő évi költségvetésnek mi a legfontosabb feladata.

Ha szembenézünk azzal a valósággal, hogy ma Magyarországon 1,3 millió ember küszködik a devizahitelével, akkor pontosan tudjuk, hogy jövőre a költségvetésben mit kell rendezni. Azt is tudjuk, hogy a szocialisták kormányzása után mennyi munkanélküli ember maradt közöttünk, és hány százezer ember kénytelen szembenézni mindennap azzal, hogy nincs munkája, hány százezer embernek az otthona van veszélyben, és hány olyan fiatal család van, amely nem képes otthont teremteni, és hányan nyögik annak az adórendszernek még most is a bajait és hibáit, amit a szocialisták kényszerítettek az országra.

Nem nagyon értem, hogy ha azt el tudjuk fogadni, hogy tavaly óriási gazdasági bajban volt az ország, akkor hogy nem hisszük azt el, hogy ennek az oka az a gazdasági rendszer (Göndör István közbeszól.), amit önök építettek föl. A gazdasági rendszernek pedig az adórendszer az alapja, amit szintén az önök nevéhez köthetünk. Tehát a rossz, szocialista adórendszer miatt ment csődbe majdnem Magyarország. (Felzúdulás, közbeszólások az MSZP soraiból.) Tehát annak az adórendszernek a folytatására semmilyen lehetőségünk nincsen.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt hetekben a szocialisták és más politikai mozgalmak aktív részvételével lefolytattak egy költségvetési vitát a parlamenti és közéleti szereplők. Nem ragaszkodtak ahhoz, hogy az Országgyűlés elé a kormány szeptember 30-áig beterjessze a költségvetés tervezetét, és megismerjük a számokat, illetve a tényeket. Szekeres Imrét sem zavarta az, hogy majd a kormány mit fog beterjeszteni a parlament elé.

Mi szeretnénk, fideszes képviselők, világossá tenni, hogy mi az, amit a legfontosabbnak tartunk ezekben a kérdésekben. (Nyakó István: Erre vár az egész ország már egy ideje.)Képviselőtársaim figyelmébe ajánlom, hogy az elmúlt húsz év gyakorlata alapján és a szocialista törvényhozás gyümölcseképpen szeptember 30-áig terjesztjük be a költségvetést, minden addig csak politikai vitának és dumának számít. (Mesterházy Attila: Dumának!)

Mi a holnapi napon a Fidesz-frakcióban meghallgatjuk a miniszterelnököt, és a következő dolgokat fogjuk tőle kérni. Mi úgy látjuk, hogy Európában kétfajta ország van. Az egyik küszködik az adóssággal, a másik pedig kifelé tart belőle. Magyarország szerencsére próbál ezen fordítani, kifelé halad az adósságból, ezt javasoljuk, hogy a kormány ilyen költségvetési tervet terjesszen be, ami csökkenteni fogja az államadósságot, csökkenteni fogja az emberek adósságát, és védelmet biztosít ez ellen. Ha önök maradnak hatalmon, szocialisták, 2010-ben, akkor Magyarország Görögország csődjébe jutott volna, Görögország példájába került volna azért, mert önök ekkora államadósságot és az embereknek ilyen adósságát hagyták hátra. (Taps a kormánypártok soraiban. – Közbeszólások az MSZP soraiból: Hangosabban tapsoljatok!)

Ezért a következő évi költségvetés legfontosabb feladata, hogy csökkenjen az államadósság. Mint ahogy az is kiemelten fontos, hogy a devizahiteleseket meg tudja menteni a kormány, és ezek mellett fontosnak tartjuk az új munkahelyek teremtését, az elmúlt egy év után szeretnénk, ha jövőre először a Start-munkaprogram keretében, majd az állami foglalkoztatást ösztönző privát beruházások keretében több százezer új munkahely lehetne Magyarországon.

És mi az önök meggyőződésével szemben úgy gondoljuk, hogy ha egy rendszert egy adórendszer csődbe vitt, akkor új adórendszerre van szükség, és a korábbi, általunk meghozott adólépések megerősítésére, aminek nagyon egyszerű a logikája, ez önöknek nem fog tetszeni: aki többet dolgozik, az többet keres, aki többet keres, az pedig többet adózik. (Közbekiáltások az MSZP soraiból.) Ilyen egyszerű adórendszerben gondolkodunk. Ez a szocialista hatalomgyakorláshoz és politikához természetesen nem illő dolog. Mi ezt az öt fő dolgot várjuk el a kormánytól a jövő évi költségvetési terv előterjesztése és törvényjavaslat beterjesztése kapcsán.

És a hatodik dolog, amelyet kiemelten fontosnak tartunk, az az állami stiklik megszüntetése. Ennek kapcsán szeretném megkérni a szocialistákat és az ellenzéki pártokat, hogy támogassák a kicsi és a nagy stiklik fölszámolását, és talán kisebbnek tűnik, de nagy jelentősége van a parlamenttel szembeni bizalom kapcsán annak, hogy javaslatot kívánunk tenni a Fidesz-frakcióban, hogy a parlamenti képviselők jogállását újraszabályozzuk, a parlamenti képviselők juttatásait az átláthatóság, a tisztánlátás és a stiklik későbbi elkerülése érdekében teljesen új alapokra helyezzük. (Zaj, közbeszólások az ellenzék soraiban.)

Megdöbbentő, hogy az LMP nem kíván változtatni a régi stikliken, egy régi rendszernek az új szóvivői önök. (Felzúdulás az LMP soraiban.) Belevénültek a saját szerepükbe, mert nem merik megváltoztatni a parlamenti képviselők fizetési rendszerét (Ertsey Katalin: Ne hazudj!), amiről mi úgy gondoljuk, hogy morális és erkölcsi értelemben az Országgyűlés megújulásának és a tekintély visszaállításának az alapja. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Ehhez fogom kérni mindannyiójuk támogatását.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)