Frakcióvezetői reagálás Orbán Viktor miniszterelnök „Az euróválságról” című felszólalására

Napirend előtti felszólalásra történő frakcióvezetői reagálás

LÁZÁR JÁNOS (Fidesz): Igen tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Miniszterelnök úr tájékoztatta a Házat a tegnapi brüsszeli csúcsról, amely szerdán folytatódik, és tájékoztatta a Fidesz-frakciót is a kialakult helyzetről.

A Jobbik frakcióvezetőjének személyes megjegyzésére nem állom meg, hogy ne mondjam el, hogy képviselőtársam némi nagyvonalúságot és önmérsékletet is tanúsíthatna, személy szerint már csak azért is, mert ha jól emlékszem, akkor a kettős állampolgárságról szóló parlamenti szavazás alkalmával (Dr. Vona Gábor: Bocsánatot is kértem!) önnek fontosabb volt a kettős állampolgárságnál egy rádióriportnak a megadása. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Azt gondolom, hogy a miniszterelnök úr nem a népszerűségének növelése és nem a marketingszempontok miatt utazott Brüsszelbe, hanem azért, ami elengedhetetlenül szükséges ma Magyarország számára, hogy ennek az országnak az érdekeit valaki Brüsszelben megvédje. Nézetem szerint, ha komolyan gondolja bárki is a parlamentben a nemzeti érdekvédelmet, akármelyik oldalon áll is, akkor elengedhetetlenül szükséges, hogy Brüsszelben határozottan lépjen fel Magyarország, és képviselje a nemzeti érdekeket.

A miniszterelnök egyébként kormányával együtt nemcsak hogy képviselte a nemzeti érdekeket, hanem a költségvetés összeállításánál tekintettel volt az eurózóna válságára. A mostani költségvetés azokat a stratégiai lépéseket tartalmazza, amelyek elengedhetetlenül szükségesek ahhoz, hogy Magyarország túlélje a válságot, ne sodródjon bele ebbe a válságba, és a válságot követő egy vagy két év után ebből megerősödve kerüljön ki.

Ha valaki kinyitja a világsajtót, az európai sajtót, minden ország az államadóssággal küzd, az államadósság mérséklése a legfontosabb költségvetési cél. Fontos cél a hiány csökkentése, és fontos cél az is, hogy kezdjenek valamit az euró és a svájci frank árfolyamával. Azok a spekuláns károgások, amelyek naponta a magyar baloldali sajtóban és a gazdasági sajtóban – nem véletlenül a baloldali és gazdasági sajtóban – jelennek meg az euró és a svájci frank árfolyamával kapcsolatban, spekuláns kezek fogják ezeket a tollakat természetesen, azok elszakadnak a valóságtól, és a saját érdekeiket nézik, mert az euró és a svájci frank árfolyamához döntően és érdemben ma Magyarország nem tud sajnos hozzátenni és hozzászólni. Jó lenne, ha érdemben tudnánk azt befolyásolni.

Szeretném arra is felhívni az Országgyűlés figyelmét, hogy amikor a költségvetést megtárgyalja és ezeket az elveket támogatni fogja, akkor a legjobbat teszi annak érdekében, hogy ezt a válságot el tudjuk kerülni és a helyzetünket stabilizálni tudjuk, mint ahogy a bankokkal kapcsolatos magyar lépések sem kerülik el az európai nagyhatalmak és az európai döntéshozók figyelmét. Olyan lépéseket teszünk, amely, úgy gondolom, hogy egy új lehetőséget nyit afelé, hogy egy jó bankrendszer kialakuljon.

Kovács László képviselőtársam nem idézte szó szerint a miniszterelnököt, mert a miniszterelnök azt mondta, hogy a jó bankok és a jó bankrendszer a feltétele a gazdaság stabil működésének. Hogy egy jó bankrendszer milyen legyen, arról lehetne filozófiai és történeti értekezéseket folytatni, de hogy a magyar bankrendszer, pont az adófizetők és a hitelesek szempontjából nem jó bankrendszer, azt mindannyian megtapasztaltuk, tudjuk, és ezt a választóink is visszaigazolják. Ezért a végtörlesztés kapcsán megtett lépések, a bankok ellenállásának megtörése, egy tisztességes kamatpolitikára való kényszerítése, a nemzetközi anyabankok tőkepótlásának a kikövetelése és kikényszerítése, úgy gondolom, hogy ezen az úton egy fontos és első lépést jelenthet.

Egyébként, ha már bankokról beszélünk, a Fidesz-frakciónak is van kérése a miniszterelnök felé: ne támogassa az európai bankkonszolidációt minden feltétel nélkül az elmúlt húsz év magyar tanulságai alapján. Magyarországon az elmúlt húsz esztendőben ciklikusan három-négyévente konszolidáltak bankokat, legutóbb a Bajnai-kormány nyújtott mentőövet 2008-2009-ben két banknak (Dr. Gaudi-Nagy Tamás: Amit ti is megszavaztatok!), több milliárd eurót biztosított, több milliárd eurót ajánlott fel e bankok megmentése érdekében. Az egyik bank egyébként hálából a magyar adófizetőknek mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza a végtörlesztést, elfelejti, hogy a magyar adófizetők segítettek ennek a magyar banknak egypár esztendővel ezelőtt.

Pontosan ilyen lépések elkerülése végett és egy felelőtlen bankkonszolidáció elkerülése végett azt kérjük és javasoljuk a kormánynak és a miniszterelnöknek: fontolja meg, hogy az európai bankkonszolidáció ne legyen föltétel nélküli, foglalkozzon Európa azzal, hogy a bankok számára milyen föltételeket szabhat, illetve hogy ez Közép-Európa szempontjából, a teherviselés és a lehetőség szempontjából milyen jelentőséggel bír.

Azt gondolom, hogy a magyar politikának reálisnak kell lenni az Európai Uniót illetően, érzékelni kell a válságot, érzékelni kell, és keresni kell a kitörési pontokat, a másokkal való együttműködés lehetőségét. Ezt tette a magyar külpolitika Kína, Oroszország és az arab országok tekintetében is. Ugyanakkor Magyarország érdeke ma az, hogy az Európai Unió tagja legyen, stabilan élje túl a válságot, és az Európai Unió megerősödjön. Érdekből és nem szerelemből politizálunk együtt az Európai Unióban. Ezt, azt gondolom, sokszor elmondtuk már fideszesként.

Megfontolásra javasoljuk azt is, hogy a parlament foglalkozzon az adókérdésekkel. Abszolút nem tudjuk támogatni, hogy adóharmonizáció legyen Európában. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Ez meggyilkolná a magyar gazdaságot, munkahelyek százezrei és milliói szűnnének meg azonnal. Ezt, kérjük miniszterelnök úrtól, fontolja meg.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)