„Aktuális kérdésekről”

Napirend előtti felszólalás

LÁZÁR JÁNOS (Fidesz): Köszönöm szépen. Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Mint ahogy Jávor Benedek képviselőtársam is, sok mindenki más szóba hozta: az elmúlt napok talán legfontosabb, Magyarországot érintő döntése az Európai Bizottság döntése, illetve ajánlása, amely a kohéziós alapokkal kapcsolatos szankciókat tartalmaz. Akár Apor Vilmosra is lehetne hivatkozni, hiszen az előbb Rétvári államtitkár úr a hazáért, a nemzetért és a meggyőződésért való kiállás példaképeként említette Apor Vilmos vértanú püspököt, és csak azt tudom mondani, hogy a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség parlamenti frakciója a mai napon azt a döntést hozta, hogy maximálisan támogatja a kormányt abban, hogy álláspontunkat megvédje a következő napokban és a következő hetekben azokon a brüsszeli tárgyalásokon, amelyek előttünk vannak.

Először is azért, mert mi úgy gondoljuk, hogy minden magyar honfitársunk az Európai Uniónak egyenlő polgára. Tegyük fel azt a kérdést, hogy az Európai Bizottság tulajdonképpen kit képvisel. Amikor Magyarország ellen dönt, akkor a brüsszeli bürokrácia kinek az érdekeit képviseli, mikor az Európai Unió polgárait kívánja büntetni? Kinek az érdekében jár el, kinek a meggyőződéséből dönt, kinek az érdekeit és értékeit próbálja érvényesíteni, amikor egy tízmilliós ország polgárait bünteti pártállástól függetlenül, csak azért, mert az elmúlt években megpróbálták helyrehozni mindazt, amit örökül 2010-ben kaptak?

Azt gondolom, hogy rendkívül igazságtalan, rendkívül méltánytalan döntés született, amely nem felel meg az európai uniós eljárási szabályoknak, nem fair és nem sportszerű. Meggyőződésem szerint részérdekeket szolgál, meggyőződésem szerint az Európai Unió döntése nyomásgyakorlás. Meggyőződésünk szerint csoportérdekeket szolgál, és nem minden magyar honfitársunk érdekeit, ráadásul az a hitünk, hogy Brüsszel az Európai Unió állampolgárainak felel, nem lehet az Európai Unió állampolgáraitól független bürokrácia, amely egy elszabadult hajóként bolyong Európa tengerén, és időnként ott árt, akinek tud.

Az a meggyőződésünk, hogy a brüsszeli Bizottságnak Magyarország érdekeit is kell szolgálnia, és minden magyar választópolgár érdekeit is kell szolgálnia. (Dr. Józsa István: Orbán ezt kérte!) Ami pedig a valóságot illeti, szocialista képviselőtársaim számára különösen érdekes lehet az, hogy a bűn kié, ami miatt ez a helyzet előállt. Elsősorban a 2004-2010 közötti kormányé a bűn, a büntetés pedig minden magyar honfitársunké. (Zaj, közbeszólások az MSZP soraiból. – Taps, közbeszólások a kormánypártok soraiban: Így van!) Az a meggyőződésünk, tisztelt képviselőtársaink, hogy az Európai Unió súlyos hibát követ el (Simon Gábor: Nagyon nagy a baj!), amikor a magyar honfitársaink, a magyar adófizetők áldozatvállalását nem akceptálja.

Igenis áldozatvállalások kellettek ahhoz, hogy Magyarországon 2011-ben a költségvetési hiány 3 százalék alatt legyen, és hogy 3 százalék alatt lesz a hiány, ezt Brüsszel mondja.

Honnan indultunk, képviselőtársaim?! 2006-ban a szocialisták meghamisították a hiányt, és Brüsszel buktatta le őket, hiszen lejelentették az alacsony hiányt, amely 7-10 százalék között volt. (Tóbiás József: Bíróság mondta ki. – Dr. Józsa István: Bíróság mondta ki, hogy nem így volt.) Önök becsapták Brüsszelt, önök hazudtak Brüsszelnek, ugyanakkor 2004 óta a szocialistáktól Brüsszel azt látta, hogy Magyarországnak puhány vezetői vannak, egy puha Magyarországgal kell tárgyalniuk. Önök eljátszották Magyarország hitelét, és a nemzeti érdekeket puhán képviselték. (Dr. Simon Gábor: Végre egy kemény hang!) Ezért jutottunk oda, hogy Brüsszel bármit megtehet velünk, azt képzelik, hogy fölmoshatják velünk a padlót; ez a szocialisták bűne. (Közbeszólások a Fidesz soraiból: Úgy van! – Taps a kormányzó pártok soraiban.)

Az a meggyőződésünk, hogy az önök megbocsáthatatlan és súlyos következményekkel járó szervilizmusa és mások európai uniós zászlót égető magatartása között igenis van olyan út, amely hatékonyan képes képviselni a nemzeti érdeket. (Moraj az ellenzéki padsorokban.) Ezért biztatjuk arra a kormányzatot, hogy álljon ki a gazdasági döntéseink mellett. Legyen világos, hogy ha Magyarországon 3 százalék alatt van 2011-ben a költségvetési hiány, és 2012-ben is képesek leszünk ezt a számot tartani, akkor kérdezzük, hogy vajon más országokra ugyanezek a szabályok miért nem vonatkoznak. Miért csak épp egy kelet-európai tagállamot próbálnak büntetni, és más országoknál ezt a szankciót miért nem alkalmazza ilyen következetesen az Európai Unió?

Hogy lehet az, hogy Magyarország gazdasági növekedésben megelőzi az Európai Unió átlagát, hogy lehet az, hogy hiányban a hetedikek vagy a nyolcadikak vagyunk a sorban, és még húszan kullognak utánunk, és mégis nekünk jár a büntetés? Ideje volna világosan beszélni, és tisztán beszélni, hogy kinek az érdekeit sérti a magyar gazdaságpolitika, ki az, akinek az érdekeit a magyar gazdaságpolitika ilyen mértékben sérti. (Dr. Józsa István: Diktatúra!) Én azt gondolom, hogy nem puha kormányra, hanem egy kemény és határozott föllépésre van szükség, képviselni kell Magyarország érdekeit, és a gazdaságpolitikánknak érvényt és elismerést kell szerezni.

A parlamenti pártok közül a Fidesz képes arra, hogy ebben a kormányt támogassa (Dr. Józsa István: És a KDNP?), és elvárjuk, hogy mindent tegyen meg a nemzet képviselete érdekében, és ha tisztességes, becsületes magyar emberek ülnek a másik oldalon, ők is ugyanezt fogják tenni reményeim szerint. (Taps a kormányzó pártok soraiban. – Dr. Józsa István: Harcra fel!)