Expozé: Magyarország 2012. évi központi költségvetéséről szóló 2011. évi CLXXXVIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat

Törvényjavaslat, melynek vitájában Lázár János felszólalt

LÁZÁR JÁNOS (Fidesz), a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen. Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Képviselőtársammal közösen azt kérjük az Országgyűléstől, hogy a 2012. évi központi költségvetést módosítani szíveskedjenek egy kifejezetten jó ügy és jó cél érdekében. Bizonyára minden képviselőtársam érdeklődését fölkeltette az a kezdeményezés, amely Baán László és a Szépművészeti Múzeum nevéhez kapcsolódik. Főigazgató úr és a múzeum kezdeményezésére a 2012-es esztendő legjelentősebb európai múzeumi aktusainak egyikére kerül sor 2012. október 25-én a Szépművészeti Múzeumban, amely egy európai mércével mérve is jelentős Cézanne-kiállítást jelent. A kiállítás alapanyagát, bázisát nyilvánvalóan a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye és természetesen kölcsönkért műtárgyak jelentik. Nemcsak Cézanne, hanem a megelőző elődök is jelentik a kiállítás tárgyát, hiszen Cézanne és a múlt a kiállítás tárgya.

Önök előtt ismeretes, hogy a költségvetési törvény mintegy 250 milliárd forint értékben külföldi műtárgyak, képek kölcsönzéséhez garanciát, illetve viszontgaranciát biztosít. Szerencsére a kiállítás szervezése kapcsán jó néhány nemzetközi múzeum, New York, London, Párizs legjelentősebb gyűjteményei fognak kölcsönbe adni műtárgyakat, amelyek a Cézanne-életműben és más művészek életműveiben kiemelt jelentőséggel bírnak.

Főigazgató úr azzal kereste meg a Miniszterelnökséget, hogy a kötelezettségvállalás, a garancia 290 milliárd forintnál tart, tehát az idei költségvetésünkben szereplő 250 milliárd nem elég, olyan mértékű a kölcsönkért műtárgyak biztosítási értéke. Ezért azt kérem az Országgyűléstől, hogy soron kívül és sürgősséggel támogassa azt, hogy a kiállítás sikerének érdekében mintegy 320 milliárd forint legyen az a biztosítási, illetve viszontbiztosítási garancia, amellyel az Országgyűlés ehhez hozzá tud járulni.

Reményeim szerint nem a pártpolitikai hozzáállás, illetve a pártpolitikai szempontok fogják befolyásolni a szavazataikat és a döntésüket, hanem a Cézanne iránti elkötelezettség, amely minden képviselőben ott lángol. És természetesen a Szépművészeti Múzeum törekvéseinek támogatásában is bízhatunk akkor, amikor képviselőtársaim reményeim szerint egyhangúlag elfogadják a javaslatot.

Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)