Felszólalás „A Magyarország Kormánya és az Oroszországi Föderáció Kormánya közötti nukleáris energia békés célú felhasználása terén folytatandó együttműködésről szóló Egyezmény kihirdetéséről” szóló törvényjavaslat kapcsán

Törvényjavaslat, melynek vitájában Lázár János felszólalt

LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár: Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Nem szokás, hogy ilyen vitába a kormány bekapcsolódik, de fontosnak tartom a jegyzőkönyv és a nyilvánosság számára azt megjegyezni, hogy elkerülte parlamenti képviselőtársaim figyelmét, hogy jelen pillanatban az előterjesztett nemzetközi szerződés jóval kevesebb annál, mint amire a parlamenttől a kormánynak fölhatalmazása van, mert a parlament szinte egyhangú, négyötödös szavazással arra hatalmazta föl a kormányt, hogy a Paksi Atomerőmű bővítéséről folytasson előkészítő tárgyalásokat és jöjjön vissza a Házhoz. A jelenlegi előterjesztés a jelenlegi kapacitás fönntartását jelenti, és nem jelent érdemi kapacitásnövekedést.

Tisztelt képviselőtársaim figyelmét az is elkerülte, hogy 2005-ben (Zaj az ellenzéki pártok soraiban.), 2005-ben úgy döntött a kormány, hogy megnöveli a Paksi Atomerőmű kapacitását, és 2009-re a kapacitásnövelő munkálatokat parlamenti fölhatalmazás nélkül, nyilvánosságvita nélkül és parlamenti mandátum nélkül a kormány elvégeztette, így növelték meg a Paksi Atomerőmű kapacitását 2005 és 2009 között. Nem tiltakozott egyetlenegy parlamenti képviselő és parlamenti párt sem ez ellen az eljárás ellen. Most mi semmi mást nem szeretnénk, mint a szocialisták által kialakított kapacitásnak a fönntartását. Erre kötöttünk egy nemzetközi szerződéstervezetet, amelyet az Országgyűlésnek kell jóváhagynia ahhoz, hogy életbe lépjen. Kérdezem én, ha önöknek antidemokratikus ez az eljárás, vagy az LMP-nek nem tetszik, aki akkor civil szervezetként tevékenykedett, 2005-ben miért nem folytattak arról vitát Magyarországon, hogy kell-e a Paksi Atomerőmű kapacitását növelni 2009-re öt év alatt – miért nem folytattak erről vitát? (Nagy zaj, közbeszólások az ellenzéki pártok soraiban.) Befejezem. Tehát csak azt szeretném elmondani, hogy 2005 és 2009 között a szocialisták számára semmiféle problémát nem okozott, hogy megduplázták a Paksi Atomerőmű kapacitását, és ezért 2032-ig még működhet a Paksi Atomerőmű, de most probléma, hogy az általuk létrehozott kapacitást fönntartjuk.

Ha nem lenne választási kampány, önök egy szót sem szólnának ehhez a témához, mert önök már jóval hamarabb eldöntötték a Paksi Atomerőmű kapacitásfönntartását, mint ahogy ezt a magyar kormány most előterjeszti.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)