„Készre jelentés (A 2007-2013-as fejlesztési ciklus zárásáról.)”

Napirend előtti felszólalás a Kormány nevében

LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Igen tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! A kormány nevében és megbízásából szeretném az Országgyűlés számára a 2007-2013-as fejlesztési ciklus lezárását jelenteni. Szeretném a 2007-2013 között végzett fejlesztési munka lezárásáról és készre jelentéséről tájékoztatni az Országgyűlést.

Politikai értelemben abban foglalható össze mindaz, ami az elmúlt hét esztendőben történt, hogy a Magyar Szocialista Párt megtervezte és ellehetetlenítette az EU-s pénzek lehívását, mi megmentettük és kifizettük a rendelkezésre álló forrásokat. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Ez igen! ‑ Szórványos derültség ugyanott. ‑ Taps a kormánypártok soraiban. ‑ Közbeszólás a Fidesz soraiból: Így van!)

Azt szeretném jelenteni tisztelt képviselőtársaimnak, hogy Magyarország számára a napi árfolyam szerint mintegy 8600 milliárd forint állt rendelkezésre az elmúlt hét esztendőben, ebből 9536 milliárd forintnyi fejlesztési szerződést kötött Magyarország, a 9536 milliárdból pedig kifizettünk a mai napon 9041 milliárd forintot. Jelezni szeretném, hogy a 9041 milliárdból 940 milliárd forint volt kifizetve 2010-ben a kormányváltás napján. Mindaz, ami afölött került kifizetésre, az elmúlt öt év mintegy 3 ezer állami alkalmazottjának, több ezer magántisztviselőjének és több ezer önkormányzati tisztviselőjének a munkáját dicséri, akiknek szeretném is ezt a munkát megköszönni. (Taps a kormánypártok soraiban.)

A kormány nevében kezdeményezem a tisztelt Országgyűlésnél, hogy 2016-ban, a tavaszi ülésszak alkalmával ennek a fejlesztési ciklusnak a lezárását és a lezárás tanulságait, a fejlesztés tanulságait összegezze, és vonja meg a mérlegét a törvényhozás is.

Egyúttal, tisztelt elnök úr, az alábbiakról szeretném önt, illetve a tisztelt képviselőházat tájékoztatni. Magyarország az említett hét esztendőben 2500 milliárd forintot fizetett be az Európai Unió kasszájába, 2004-ben pedig a társulási megállapodással lemondott függetlenségének egy nagyon jelentős szeletéről, elsősorban a piacvédelemről, a kereskedelempolitikai önállóságról, a szabad és lehetséges vámok lehetőségéről, ami nyilvánvalóan szintén gazdasági következményekkel járt.

Ezzel együtt azt mondhatjuk, hogy az ország fejlődött az elmúlt hét évben, ennek a pénznek is hála, bár hozzátehetjük, hogy a nagy európai befizetők által befizetett eurók számukra duplán térülnek meg, amit Németország befizet egy eurót, kettőt kap vissza Magyarországról is. Tehát az Európai Unió befizetői is jól jártak a magyar fejlesztésekkel.

Szeretném önöknek elmondani, hogy 133 ezer pályázat érkezett be, 73 ezer nyertes pályázat született, 43 ezer pályázót jelent ez, közülük 28 ezer céget, 25 ezer önkormányzati, civil és állami programot. Szeretném azt is elmondani önöknek, hogy Magyarország ebben az időszakban összesen 236 kilométernyi vasutat épített és újított fel, megvalósult 1066 kilométernyi kerékpárút, megépült 537 kilométernyi teljesen új út, megvalósult 2849 kilométernyi útnak a felújítása. 2010 óta Magyarországon 500 ezer új munkahely született, amiből 134 ezer munkahely az Európai Unió támogatásával jött létre. 28 ezer kis- és közepes vállalkozás kapott támogatást. 366 milliárdot fordítottunk kutatás-fejlesztésre, turisztikai fejlesztésre 314 milliárdot, 197 milliárdot a közigazgatás korszerűsítésére, és a vállalkozások között összesen 1651 milliárd támogatást osztottunk szét. Megújult 521 iskola és 20 egyetem. 163 kórházban zajlott átalakítás és felújítás.

A munkaerőpiacra visszavezető és tudásfejlesztő képzésben Magyarország felnőtt lakosságából az Európai Unió támogatásával 1,3 millió fő részesült. Megoldottuk mintegy 5 millió ember lakásának szennyvízkezelését, megoldottuk 3 millió ember árvíz- és belvízvédelmét, és mintegy 7,9 millió ember számára biztosítottuk az egészségesebb ivóvíz lehetőségét.

Szeretném tájékoztatni önöket arról, hogy 2013-ban érdemben alakítottuk át az intézményrendszert, ami lehetővé tette, hogy az idén 2400 milliárd forintot fizessünk ki, hozzájárulva ezzel a gazdasági növekedéshez. Szeretném megnyugtatni az ország lakosságát ‑ és ellenzéki képviselőit különösképpen ‑, hogy a pénzek felhasználásának szabályossága teljes egészében megfelel az Európai Unió átlagának, 9000 milliárd forint elköltése után 73 ezer nyertes pályázat mellett az Európai Bizottság kevesebb mint 2 százaléknyi programban talált hibát.

Szeretném azt is elmondani, hogy nem azért van több vizsgálat, mert több a hiba, azért van több vizsgálat, mert több az önök feljelentése. (Az elnök a csengője megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) 2010 után az ellenzéki pártok meghonosították a feljelentés kultuszát, összességében mégis sikeres a program, elsősorban a kormánypárti munkatársaknak, a dolgozóknak (Az elnök ismét csenget.) és a parlament támogatásának köszönhetően.

Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)