Frakcióvezetői reagálás Orbán Viktor miniszterelnök „Aktuális ügyek” című felszólalására

Napirend előtti felszólalásra történő frakcióvezetői reagálás

LÁZÁR JÁNOS (Fidesz): Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Elnök Úr! Ha megengedi, akkor én nem sárkányokról, pumákról, kutyákról, kígyókról, hiénákról és egyéb jószágokról szeretnék beszélni, hanem a választók elvárásairól a nemzeti ügyek kormányával szemben. Ha erre van lehetőség, akkor megtenném e rövid fölszólalásomban.

Tisztelt Képviselőtársaim! Azt gondolom, az egyik legfontosabb elvárás a mai időkben, hogy valóban elhangozzék egy bocsánatkérés, ami egyben magyarázat is. Ennek a bocsánatkérésnek azonban ebben a teremben egyetlenegy kötelezettje van, ez pedig a Magyar Szocialista Párt. (Szórványos taps a kormánypártok soraiban.)

Kezemben tartom 2003. július 17-éről a Népszabadság című napilapot, amelynek a főcíme az, hogy “Magyar euró 2008. január 1-jén”. (Derültség a Fidesz soraiban.) Ezt ígérte 2003. július 17-én Medgyessy Péter és László Csaba pénzügyminiszter. Én azt gondolom, önök bocsánattal tartoznak azért, hogy 2008-ra nem euró lett, hanem csődbe vitték az országot, teljes társadalmi és gazdasági csődbe, amitől csak azért tudtunk megmenekülni, mert a nemzetközi szervezetek oxigénmaszkra kapcsoltak bennünket. Egyébként csődbe ment volna az ország. Önök ezért bocsánatkéréssel tartoznak. (Taps a kormányzó pártok soraiban.)

És egyben ez a korhű dokumentum – aminek a hitelességéhez természetesen kétség sem férhet, mert föltételezem, hogy ha ez igaz 2003-ban, hogy a magyar eurónak 2008-ra esélye volt, akkor önök még talán abban az időszakban nem a hazugság útján, hanem az igazság útján jártak – nagyon érdekes megállapításokat tartalmaz. Hiszen azt mondja akkor Medgyessy Péter miniszterelnök és az akkori pénzügyminiszter, hogy GDP-arányosan az államadósság terhe 60 százalék csupán, és ezzel teljesül az Európai Unió egyik kritériuma. Ezért aztán fontosnak tartom fölhívni a figyelmet, hogy a bocsánatkérés elsősorban azért szól, mert önök csődbe vitték az országot, és önök felelősei annak a helyzetnek, amiért most Mesterházy Attila képviselőtársam a kormányt és a kormánypárti frakciót próbálja felelősségre vonni.

A másik nagyon fontos kérdés a tabuk kérdése. Azt gondolom, ennek a kormánynak az egyik legfontosabb erénye, ha nem a legfontosabb erénye: tudomásul vette, megértette a választópolgárok kétharmados fölhatalmazását és akaratát, és végre szakít azzal, hogy a választói akaratot elit paktumok írják fölül két választás között. Mi tiszteletben fogjuk tartani a választók akaratát, élünk és nem visszaélünk a kétharmados fölhatalmazással. És szeretném Schiffer képviselőtársam figyelmébe ajánlani: aki a Fideszre szavazott, azért szavazott ránk, hogy kétharmada legyen ennek a politikai szövetségnek a KDNP-vel együtt, és megváltoztassuk ezt az országot, egy alkotmányos és demokratikus választási rendszer eredményeképpen ülünk itt. Ezt a fölhatalmazást önnek nincs joga megkérdőjelezni, mint ahogy nekünk sincs jogunk megkérdőjelezni, hogy önök itt ülnek a parlamentben. (Nagy taps a kormányzó pártok soraiban.)

Tisztelt Képviselőtársaim! Arról is érdemes talán néhány szót ejtenünk, hogy miért alakult ki ez a kétharmad, hogyan lett a Fidesznek kétharmados támogatottsága. Talán azért, mert ez elmúlt nyolc esztendő leginkább arra a meseszerű mozzanatra hasonlított, amelyben vert visz veretlent. Az elmúlt nyolc esztendő arról szólt, hogy vert helyzetekben vert emberek a hátukon veretleneket cipeltek napról napra, és ebből ennek az országnak elege lett, ezért alapvető változásokat követel. Azért lett ebben az országban kétharmada a Fidesznek, mert az emberek úgy érezték: az a kormány, amelyet megválasztott, elárulta őket, a kormányzás nem értük, hanem ellenük zajlik; az a kormány, amely ebben az országban regnált, nem a közérdeket, hanem a magánérdeket szolgálja. Ez volt az elmúlt nyolc esztendő rezüméje, és ezért adtak az ország megváltoztatására fölhatalmazást a választópolgárok.

A Fidesz-frakció azt várja el a kormánytól, hogy működésének minden pillanatában ezt a fölhatalmazást tiszteletben tartsa, éljen ezzel, ne kössön elvtelen kompromisszumokat, és ne engedjen sem a hazai, sem a külföldi nyomásgyakorlásnak, amely az elit paktumokról szól.

Tisztelt Képviselőtársaim! Szeretném arra is fölhívni a figyelmüket, hogy ez a jelenlegi helyzet, illetve a mostani kormányzás felelősséget is jelent a kétharmados fölhatalmazást illetően. Felelősséget jelent, mert a kormánynak az a kötelessége egy ilyen helyzetben, hogy közös nevezőre hozza ezt az országot, és ebben az országban könnyebb legyen fölzárkózni, mint leszakadni. Nagy érdeklődéssel hallgattam azokat a szívhez szóló mondatokat, amelyek a szegénységről és a szegényekről szólnak. Egy dolgot szeretnék csak megkérdezni ennek kapcsán: ha olyan fontos volt Mesterházy Attilának az elmúlt esztendőkben a magyarországi szegények, annak a többmilliós szegény rétegnek az érdeke és ügye, amelynek a kialakulásában önöknek döntő szerepük van, akkor eddig miért nem tiltották meg a deviza, jelzálog alapú hitelezést? Miért nem rendeltek el, mondjuk, a közüzemi díjak tekintetében stopot? Miért nem alakítottak ki egy arányos közteherviselést Magyarországon?

Ha önök igazat beszélnek, és őszintén beszélnek Schiffer Andrással együtt, akkor ma délután meg fogják szavazni a bankadót, meg fogják szavazni a devizahitelek eltörlését az ingatlanpiacon, meg fogják szavazni azokat a lépéseket, amelyek megvédik a devizahiteleseket, és meg fogják szavazni a 29 pontból álló gazdasági cselekvési programot. Egyébként nem hiteles, amit mondanak, mert ennek a programnak a döntő része pontosan a szegények érdekvédelméről szól végre húsz év után. A kormány az emberek oldalára áll, azokat terheli, akik extraprofitot kaszáltak az elmúlt években, most nekik extra terheket kell viselniük. Ez az igazi közteherviselés a mi meggyőződésünk szerint. (Taps a kormányzó pártok soraiban.)

Tisztelt Képviselőtársaim! Vannak olyanok sokan ebben az országban, akik április 11-én vagy április 25-én vesztesnek érezték magukat. Ennek a kormánynak az a kötelessége és az a felelőssége, hogy ők ne érezzék magukat vesztesnek a következő hónapokban és a következő években. Az elmúlt húsz év – sokszor a mi első kormányzásunk is – arról szólt, hogy nem lehettünk mindenki kormánya. Az elmúlt évben részérdekek érvényesültek, a mostani kormánynak a politikai helyzet, a gazdasági és a társadalmi helyzet miatt az a kötelessége, hogy mindenki kormánya legyen, a jövő ne csak azokról szóljon, akik április 11-én és április 25-én a Fideszre adták vagy a keresztényekre a szavazatukat, hanem azokról is szóljon, a jövő azoké is legyen, akik nem ránk szavaztak.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ezért nagyon fontosnak tartom, hogy világossá tegyük, nagyon egyértelműen szeretném megfogalmazni: mi nemcsak azok kormánya vagyunk, akik polgárok, akik középosztálybeliek, hanem azok kormánya szeretnénk lenni, akik polgárokká akarnak válni a következő években, évtizedekben Magyarországon, akik a középosztályhoz szeretnének tartozni a következő években és évtizedekben Magyarországon. Ennek kell alárendelni a politikát. (Taps a kormányzó pártok soraiban.)

Éppen ezért az elmúlt 56 nap eredményeinek elismerése és a hibák – hiszen ilyenek is voltak – bölcs belátása mellett azt kérem a kormánytól, hogy az őszi hónapokban terjesszen az Országgyűlés elé egy második akciótervet. Ez a második akcióterv azokról és azoknak szóljon, akik csalódtak az elmúlt években a politikában, csalódtak a politikusokban, elveszítették a bizalmukat, azokról szóljon a második gazdasági akcióterv, akik alkalmazottak, akik polgárrá akarnak válni, akik a középosztályhoz akarnak tartozni, és akiket nemcsak hogy megnyertünk az elmúlt hónapokban, hanem fontos a bizalmuk megtartása egy új ország fölépítése érdekében.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok soraiban.)