Belakja a Fidesz a demokratikus teret

Népszava

A médiát, a sajtót Lázár János szerint soha nem lehet elhallgattatni. A Fidesz frakcióvezetője úgy véli, a sajtónak az a tulajdonsága, hogy ha megpróbálják korlátozni, annál hatékonyabb lesz és annál több olvasóhoz jut el. Valaminek a tiltása ugyanis mindig ellenkultúrát termel ki. Hódmezővásárhely polgármestere nem gondolja, hogy a fideszesek eddig olyan döntéseket hoztak, amelyek sértik a demokráciát. A párt csupán belakja azt a teret, amely a választópolgárok bizalmából kialakult.

Hataloméhes a Fidesz? 

Nem gondolom.

Például az Economist szerint Európa egyre nagyobb aggodalommal figyeli a jelenlegi kormány tevékenységét…

A Fidesz él azzal a lehetőséggel, amit az 1989–1990-es rendszerváltás alakított ki. Belakja azt a demokratikus teret, amely a választópolgárok bizalmából kialakult. Ne felejtsük el, hogy a párt a 89–90-es szabályok alapján nyerte meg a választásokat és kapta meg a lehetőséget.

Ha csupán belakják a demokráciát, akkor miért vádolják azzal önöket, hogy harácsolják a hatalmat, kifosztották a magánnyugdíjpénztárakat, és csaknem minden független intézmény felett átvették az irányítást? 

Nem gondolom azt, hogy eddig olyan döntéseket hoztunk volna, amelyek sértik a demokráciát.  Véleményem szerint a választási ígéretek betartása erősíti, nem pedig gyöngíti azt. És persze azt is mindenképpen érdemes megnézni, hogy ki vádol minket például a magánnyugdíjpénztárak „kifosztásával”.

Folyamatosan fülkeforradalomról beszélnek, és a választási eredmény mögé bújva cselekednek. Nyilván nem véletlenül írta azt a Guardian, itt az ideje, hogy az unió szót emeljen a demokráciát ért támadások miatt. 

Nem figyelmeztette Magyarországot az Európai Unió, de ha a gazdasági lépéseinket nézzük, legyen szó akár a különadókról, a bankadóról, bizonyos szektorok adóztatásáról vagy a magánnyugdíjpénztárak finanszírozásáról, azok a közösség más országaiban is napirenden vannak. Egyáltalán nem lógunk ki a sorból. Talán ezért is érdekes az, hogy bár a nyugat-európai liberális baloldali sajtó kritikus, amihez persze joga van, a hivatalos álláspont jóval mértéktartóbb ennél.  Orbán Viktort külföldi útjai során – amiből van bőségesen, hiszen most az összes uniós tagországot végigjárja – nagy tekintély övezi, és még nagyobb támogatást kap a soros elnökséghez.

Az Európa Tanács főtitkára viszont levélben figyelmeztette Martonyi Jánost arra, hogy nem lehet egypárti alkotmánya egy országnak.

Ezért szeretnénk, ha az ellenzék visszajönne, és részt venne az alkotmányozásban, ezt fogom kérni a képviselőktől.

Többen azt mondják, kudarc lehet a következő fél év, az uniós elnökség ideje. Osztja a kétkedők véleményét? 

Nem hiszem, hogy kudarc lesz a jövő év első fele, amikor Magyarország tölti be a soros elnöki posztot. A kormány mindent megtett a felkészülés jegyében, azt is pótolta, amit a korábbi kormányzó párt nem tett meg. Az utolsó félév irgalmatlan tempót diktált.  Úgy gondolom, hogy formájában és tartalmában is sikeres elnökség lehet.  Magyarország számára fontos időszak lesz ez, hiszen ha mi gazdasági és társadalmi értelemben újat akarunk, akkor erre most felfigyelhet egész Európa.

Eközben viszont az értelmiség állítólag kezd elfordulni a Fidesztől…

Kritikusak. Az értelmiség mindig sokkal szenzibilisebb, érzékenyebb a folyamatokra, mint a széles választói rétegek. Ezt nem szabad elfelejtenünk, de intő jelnek tekintem, ami történik, a közvélemény-kutatásokat komolyan kell venni. Vannak, akikben bizonytalanságot keltett az elmúlt fél év. Vannak olyan hiányosságok, és voltak olyan hibák, amelyek korrekcióra szorulnak. Nem vagyunk hibátlanok, nincs nálunk a bölcsek köve, próbálunk egy, a korábbi nyolc évhez képest a választói akaratot figyelembe vevő, jelentős változást célul kitűző politikát folytatni. Ennek vannak erényes, jó oldalai.  Ezek messze többségben vannak a hiátusokkal szemben.

Hiátusnak vagy erénynek tartja, hogy elhallgattatják a médiát, a sajtót?

A médiát, a sajtót soha nem lehet elhallgattatni. Lehet, hogy ezt ránk akarják fogni, és azt se mondom, hogy nincs a magyar jobboldalon vagy a baloldalon, tehát a magyar politikában, aki azt szeretné, hogy az újságírók kevesebbet beszéljenek. De ezt lehetetlen elérni. A sajtónak az a tulajdonsága, hogy ha megpróbálják korlátozni, annál hatékonyabb lesz, és annál több olvasóhoz jut el. Valaminek a tiltása mindig ellenkultúrát termel ki. A buta politikusok termelik ki az okos újságírókat.

Ezek szerint az új médiatörvénnyel az ellenzéknek akarnak segíteni? Azt akarják, hogy például a szocialisták szava minél inkább elérjen az emberekhez? 

Az elmúlt húsz évben átalakult a médiapiac, olyan szereplők és olyan technológiák jelentek meg, amelyek új típusú szabályozást igényelnek. Ez nem a 90-es, nem a 95-ös, még csak nem is a 2000-es évek első időszaka, hanem egy új korszak, és ebben az új korszakban, véleményem szerint, szabályozni kell a médiapiacot. Nyilvánvaló, hogy harmóniára törekedve.  Ha ez nem sikerül első lépésben, akkor korrekcióra is lehetőség van. Nem tartom ördögtől valónak, hogy az ember belátja, ha valami tévedés volt. Én magam is estem már hasonló gödörbe, amikor be kellett látnom, hogy a szakszervezetek, a társadalmi szereplők, vagy éppen a politikai pártok tiltakozására a korábbi elképzeléseimet meg kell változtatni. Könnyen lehet, hogy a médiatörvény változtatásra szorul majd.

Komolyan mondja, hogy ha kell, mert például túl sokan tiltakoznak, akkor átírják a törvényt? 

El tudom képzelni!  Bár nem a tiltakozók száma a lényeg, hanem az, hogy olyan érveket, bizonyítékokat sorakoztassanak fel, amelyek azt jelzik, hogy tényleg sérülnek a média jogai. Mi nem megfegyelmezni szeretnénk a sajtót, hanem egy korszerű törvénnyel segíteni a munkájukat. A következő hetek, hónapok majd próbára teszik az új szabályokat. Meggyőződésem, hogy az irány jó, a részletekről pedig – ahogy eddig is – a jövőben is bármikor szívesen egyeztetünk.

(Fazekas Ágnes)