Lázár: Megtanultam, hogy metsző pontossággal kell fogalmazni

Délvilág

Nem híve az összeesküvés-elméleteknek, inkább a fokozott médiaérdeklődésnek tulajdonítja Lázár János vásárhelyi polgármester, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, hogy mostanában megszaporodtak vele kapcsolatban az országos botrányt kiváltó ügyek. Lapunknak tegnap arról is beszélt, mit tanult az elmúlt hétvégén történtekből, amikor nyilvánosságra került egy 2008-as közgyűlésen elhangzott mondata: “…akinek nincs semmije, az annyit is ér”. A miniszterelnök úr még szombat este szó szerint azt mondta nekem: “Igaztalan támadás ért, állj ki az igazad mellett! Mindenben számíthatsz rám.”

Az interjú előtt a miniszterelnökkel találkozott. A hétvégén nyilvánosságra került, botrányt keltő mondata kapcsán mit mondott önnek Orbán Viktor?

A miniszterelnök úr még szombat este szó szerint azt mondta nekem: “Igaztalan támadás ért, állj ki az igazad mellett! Mindenben számíthatsz rám.”

A Fidesz jogi lépéseket emlegetett. Milyen következménye lesz a történteknek? Egyelőre nem tudom. Nem vagyok híve a sajtóval való pereskedésnek, és annak sem, hogy politikai pártok felett pálcát törjünk azért, mert egy öszszevágott, meghamisított hangfelvételt használtak, hiszen az eredetiből egyértelmű, hogy a megélhetési politikusokról beszéltem. Csak azon csodálkozom, hogy sok sajtóorgánum nem kellő körültekintéssel járt el. Azt pedig meg kell vizsgálni, hogy a hamisításnak milyen jogkövetkezménye lehet.
Hogyan kerülhetett nyilvánosságra a két és fél évvel ezelőtti hang felvétel?

A képviselő-testület ülése nyilvános, így azt bárki rögzíthette annak idején. A mi saját hangfelvételeink a vásárhelyi városházán egy páncélszekrényben vannak. Ezeket soha senki nem kérte el, én pedig a kollégáimról nem tételezem föl, hogy ilyen adathamisításhoz hátteret szolgáltatnának.
Látványosan megszaporodtak az ügyek ön körül, a bérelt luxusautótól a mozgássérült helyen parkoláson át a most történtekig. Az ellenzéki pártokat sejti ezek mögött, vagy a Fideszben találhatják túl erősnek?

Sem az ellenzékre, sem a saját pártomra nem gondolok. Nem vagyok híve az összeesküvés-elméleteknek. Eddig helyi politikusként ismertek, most pedig országos közügyekkel is foglalkozom, ezért fokozott médiaérdeklődés van körülöttem, ennek tulajdonítok mindent.

Számított erre, amikor elvállalta a frakcióvezetést?

Nem, de tudomásul kell venni, hogy ha az ember mondott valamit három évvel ezelőtt, annak most is lehetnek következményei. Úgy kell élnie az életét, hogy ezért tudja vállalni a felelősséget. Én vállalom is minden szavamért, amit az elmúlt években mondtam.

A történtek tükrében miben érzi magát hibásnak, felelősnek?

Megtanultam, hogy metsző pontossággal kell fogalmazni, és minden szónak jelentősége van. Azt viszont nem tudom megakadályozni, hogy a szavaimból kiragadjanak részleteket, és azokat meghamisítva használják föl. A tettek értelmezik legjobban a szavakat, és e tekintetben teljesen tiszta a lelkiismeretem. Amióta közügyekkel foglalkozom, mindig azon voltam, hogy minél több embernek segíteni tudjak.

Az autóval kapcsolatban egy hírportálnak elismerte, hogy súlyos hiba volt azt mondani: a vásárhelyiek majd eldöntik, megér-e ennyit nekik a polgármesterük. 
Így van, ez súlyos hiba volt, amit még egyszer nem követnék el.

Hogyan viseli mindezt a családja?

Száz százalékban mellettem állnak, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy jól viselik. Méltánytalannak és igazságtalannak gondolják ahhoz képest, amennyit dolgozom.

(Szögi Andrea)