Interjú Lázár Jánossal – Milliárdos ügyek a teniszszövetségnél, miközben a koronavíruson is átesett, családostól

Blikk

Hódmezővásárhely —Nagy csalódás volt a Magyar Teniszszövetségnél talált helyzet Lázár Jánosnak, a szervezet nyáron megválasztott elnökének.

Mint mondta, hamarosan talán következhet az építkezés és az utánpótlás-nevelés, mesélt arról is, családjával hogyan vészeli át a járványt, illetve hogyan készül az ünnepekre.

Hol tart a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) működésével kapcsolatban zajló nyomozás?

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi jellegű bűncselekmények gyanúja miatt vizsgálódik a 2016-os, 2017-es és 2018-as évekre vonatkozóan. Magával az eljárással kapcsolatban azonban csak arról tudok beszámolni, ami a szövetségnél történt: az adóhivatal munkatársai iratokat foglaltak le, házkutatást tartottak, lemásolták a számítógépek tartalmát és iratokat kértek be.

Annak mi az oka, hogy egyes ügyekben, amelyek szerepelnek a feljelentésben, mint a WTA-torna vagy ATP-viadal elmaradása miatti károkozás, a tenisz szövetség mégis a megegyezést keresi és több százmillió forintot kifizet?

A WTA-ra vonatkozóan azért állapodtunk meg az IMG nevű ügynökséggel és azért tárgyalunk még az ATP jogtulajdonosával, Ion Tiriac-kal, mert a velük megkötött szerződések ugyan hátrányosak voltak az MTSZ-nek, de ezekben az ügyekben nem keresi a NAV az adófizetők pénzét.

Ha ezt megemlítette, érdekelne, hogy az állam által nyújtott 3,5 milliárd forintos támogatásból mennyit használtak fel eddig?

Az összegből mintegy 2,5 milliárd forintot fizettünk ki. Közel egymilliárd forintot a nemzetközi szövetségeknek, ügynökségeknek róttunk le. Így az IMG-nek 300 millió forintot tettünk le, amit ahhoz érdemes mérni, hogy a szerződés szerint 600 millió forintot követeltek. A támogatás fennmaradó másfél milliárd forintjából rendeztük többek között a sportolók, az edzők, illetve a versenyek szervezői felé fennálló tartozásokat. Aki fel tudta mutatni a kifizetetlen számláját, annak törlesztettük a szövetség tartozását.

Mi van azzal a mintegy 650 millió forinttal, amelyet az A-Z Produkció Kft. inkasszált a szövetség számláiról?

Ezzel a céggel is megegyeztünk. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a társaság és a hozzá kapcsolódó másik vállalkozás érdekeltségi köréhez több milliárd forint került az elmúlt évek alatt. Megkapták ugyanis a versenyek szervezését, amit ők aztán szépen kiszerveztek másoknak. Ezt a történetet viszont érinti a NAV nyomozása.

Ilyen pénzügyi gondok mellett sikerülhet a tenisz szövetség konszolidálása?

Bízom benne, hogy igen. Én afféle pénzügyi biztosként szeretnék hozzájárulni ahhoz, hogy év végére felszámoljuk a szövetség adósságait. Ha ezzel megvagyunk, akkor elkezdhetjük a magyar tenisz talpra állítását, amiben az utánpótlás-nevelésre szeretnénk helyezni a hangsúlyt.

Akkor év végén már nyugodtan ünnepelhet?

Még nem bontanék pezsgőt a tenisz szövetségre, inkább majd jövő nyáron tartok egy pótszilvesztert. Nekem egyébként nagy csalódás volt az itt talált helyzet, a teljes szétesés állapota, ami csak rombolta a magyar tenisz presztízsét.

És miként tartják meg a családjával a karácsonyt a jelenlegi pandémiás helyzetben?

A COVID-19 most mindent módosított, más lesz ez az ünnep és más lesz az évzárás. Ezt nyilvánosan még nem említettem, de sok más családhoz hasonlóan mi is átestünk a fertőzésen. Kerek három hétig karanténban voltunk. Emiatt a nagyszülőket sem láttuk már egy hónapja. Remélem, hogy szenteste együtt lehetünk, már nagyon várom, hogy megölelhessem édesanyámékat.

Van-e olyan teendő az ünnepi készülődésben, amely kimondottan az ön dolga?

Nekem csak tárgyalási feladataim vannak. A Jézuskával kell egyeztetnem, hogy mikor hozza a karácsonyfát! Más egyébbel nem foglalkozom, nem is főzök, abban nem is vagyok jó, legfeljebb a diót tudom szépen megtörni.

Az elmúlt napok eseményeivel kapcsolatban miként éli meg, hogy miközben főszereplők lettünk a vétó miatt az EU-s politikában, most nem első vonalban politizál?

Köszönöm, jól vagyok és nincs hiányérzetem, mert nagyon sokat dolgozom a választókörzetemben.