Lázár János: hétvégenként egész éjszaka szállítja majd az utasokat a tramtrain Szeged és Hódmezővásárhely között

Délmagyar

Hétvégenként egész éjszaka közlekedik majd a tramtrain – mondta lapunknak adott interjújában Lázár János. Az országgyűlési képviselő arról is beszélt, hogy a következő esztendőkben 4000 milliárd forintnyi fejlesztési forrást javasol az agráriumnak. A politikus szerint Magyarország 20 millió ember számára is képes lenne élelmiszert előállítani, de ehhez a feldolgozóipart kell erősíteni. A modern agrárium pedig a kistelepülések vonzerejét növelheti.

– Hogy van?

– A pontos válasz az, hogy most már tünetmentesen.

– Valóban elkapta a koronavírust?

– Méghozzá családostul. A nagyobbik fiam ugyan digitális oktatásban vesz részt, de az öccse továbbra is bejár a suliba, a feleségem tanárnő, én pedig országgyűlési képviselő. Mindannyian sok emberrel találkozunk. Sajnos annak volt nagyobb esélye, hogy elkapjuk, nem annak, hogy megússzuk. Sok hozzánk hasonló család van, amelyik nem tud teljesen elszigetelődni. Nekik ugyanazt ajánlom, amit magunknak: ha már ki kell mozdulni, tartsanak be minden szabályt. Hordjanak maszkot, mossanak gyakrabban kezet, vigyázzanak a szülőkkel, nagyszülőkkel való találkozásoknál. És amiről talán nem beszélünk eleget: erősítsék az immunrendszerüket! Azt hiszem, mi is ennek köszönhetően vészeltük át nagyobb baj nélkül.

– A választókerületében milyen a helyzet a megbetegedések szempontjából?

– Rosszabb, mint az első hullám idején volt, mert nagyságrendekkel több a megbetegedés, és szinte nincs olyan település, ahol ne lett volna koronavírus okozta haláleset. Az érintett csa­­ládoknak őszinte részvétem! Ugyanakkor a helyzet jobb, mint Európa legtöbb részén, mert a magyar kormány időben hozott jó intézkedéseket, amiket a csongrád-csanádi emberek példamutató fegyelemmel tartanak be.

Ami pedig a legfontosabb: szaktudással, hittel és lélekkel dolgozó emberek segítik a védekezést megyeszerte. Ezek a hétköznapi hősök túl sokszor kapnak kritikát, és túl kevésszer elismerést. Engedje meg, hogy ebben az interjúban sokunk nevében megköszönjem az egész éves munkájukat. Isten áldja őket azért, amit mindannyiunkért tesznek.

– A járvány milyen hatással volt a választókerületében a gazdaságra?

– Vannak olyan szektorok, ahol szinte egyáltalán nem ér­­zékelteti a hatását a járvány, sőt az iparban még nőttek is a megrendelések, míg a szolgáltatásban, turizmusban óriá­­si visszaesés tapasztalható. Hódmezővásárhelyen a vendéglátóhelyek, a szálláshelyek vagy Makón a fürdő bezárása sajnos következményekkel jár. Hónapok telnek még el, amíg a Hagymatikum újra megnyithat. Ezekben a szektorokban van, aki elveszíti a munkáját, vagy kénytelen csökkentett bérért dolgozni. És bizony ke­vesen rendelkeznek tartalékkal. Ilyenkor a közösség segítségére van szükség, mégpedig helyben, az önkormányzatok szintjén. Az a legkevesebb, hogy a polgármesterek most nem új adókon, hanem könnyítéseken törik a fejüket.

– Milyen lehetőségeik vannak erre az önkormányzatoknak?

– Minél jobb egy önkormányzat vezetése, annál több a lehetősége és a képessége is, hogy tegyen valamit a polgárai­ért. Ez nem politikai oldal kérdése. Feladat pedig bőven van. Nagyon sok 65 feletti ember egyedül maradt, a család nem látogathatja őket, ezért a települési önkormányzatoknak azzal kellett kezdeniük a segítő munkát, hogy felvették velük a kapcsolatot. Ez sok helyen megtörtént, másutt viszont – érthetetlen módon – nem.

– Ez a helyi szint, de gyakran beszél egy általánosabb, nemzeti szintű tanulságról: az egyes országok sé­rülékenységéről.

– Pontosabban arról, hogy a világjárvány kemény leckével tanította meg mindenkinek: globalizáció ide vagy oda, ha két-három napra leállítják a teherforgalmat, azt azonnal megérezzük. Annyira multinacionális lett a kereskedelem és a gazdaság, hogy ha az országhatárokat teljesen lezárnánk, képtelenek lennénk Magyarországot élelemmel ellátni. Ezért tartom nagyon fontosnak, hogy az agráriumban és az élelmiszeriparban megragadjuk a pil­­lanatot, és helyreállítsuk ha­­zánk önellátási képességét.