Lázár János: fizesse vissza a teljes támogatást a Continental

makohirado.hu

Az állam stratégiai partnerként tekintett a Continentalra, a cég azonban felrúgta az együttműködés szabályait – mondja portálunknak Lázár János. Az országgyűlési képviselő azt javasolja a kormánynak, hogy a teljes támogatási összeget kérje vissza a cégtől, amely két év alatt több, mint 500 embert bocsát el. Interjú Lázár Jánossal.

– Nagyon sokan felfigyeltek a videóra, amit a közösségi médiában megosztott a makói gumigyárban történt elbocsátások miatt. Miért tartotta fontosnak, hogy megszólaljon?

– A makói Continental gumigyár idén már 90 dolgozótól vált meg, az év végéig további 140 alkalmazottat tesznek az utcára, jövőre pedig újabb 300 munkást rúgnak ki. És ez csak a cég jelenlegi bejelentése, ne legyen kétségünk afelől, hogy ez a szám akár százas nagyságrenddel is emelkedhet. Egy olyan vállalat esetében, amely ilyen mértékben és ekkora összegben kapott állami támogatást, valamint segítséget a helyi önkormányzattól ez valóban felháborító. A magyar állam stratégiai partnerként tekintett a Continentálra, ennek megfelelően bőkezűen és nagyvonalúan támogatta a cég fejlesztési elképzeléseit. Nagyon úgy tűnik azonban, hogy ez egyoldalú volt, a cég ezt az együttműködést és partnerséget bármikor kész gondolkodás nélkül felrúgni.

– Egyes publicisták szerint Ön szembe megy a kormánnyal, amely még mindig a német autóipar bűvöletében él.

– Országgyűlési képviselőként kötelességem az itt élők védelme. Legyen bármennyire is fontos része az autóipar a hazai gazdaságnak, az én dolgom a makói és a térségben élő munkavállalók érdekeinek képviselete. Azoknak az iparági szereplőknek, amelyek a magyar adófizetők közösségétől kiemelt mértékű támogatást kapnak, akik a magyar emberek adóforintjait felhasználva fejleszthetik a kapacitásaikat, üzemeiket, igenis tartoznak annyival, hogy korrekten és tisztességesen bánnak a munkavállalóikkal, és a rövidtávú profitérdeket nem helyezik automatikusan és embertelenül annak a közösségnek az érdekei elé, amely segítette őket. Ha a magyarok pénze jó volt, akkor tessék a magyar munkást is emberszámba venni, mert az ő adóforintjai is benne voltak a milliárdos támogatásban, amiből a gyár épült.

– A videóban azt kéri a kormánytól, hogy függessze fel a Continental összes állami támogatását, és vizsgálják ki, hogy a korábbi támogatások felhasználása jogszerű volt-e. Gulyás Gergely miniszter újságírói kérdésre megerősítette, hogy vizsgálják a Continental támogatását, a Continental pedig Önnek válaszolva elismerte, hogy már nem tudja teljesíteni a vállalt feltételeket és jelezte, kész a támogatás megfelelő részét visszafizeti a magyar államnak. Győzelmet aratott?

– A Continental válasza csak megerősíti bennem, hogy a cég egyszerű pénzügyi kérdésként tekint a történtekre, a makói munkavállalók pedig nem jelentenek többet, mint számokat a könyvelésben. Messze van ez attól az együttműködéstől, ami elvárható volna, és messze van attól a hozzáállástól is, ahogyan a magyar kormány a Continental támogatására tekintett eddig. De, ha már itt tartunk, tisztességtelennek és inkorrektnek tartom, ha a Continental utólag felrúgja, vagy módosítgatni akarja a támogatás feltételeit. Ezt általában a hazai vállalkozásoknak adott támogatások során sem engedi meg az állam. Azt fogom javasolni a kormánynak, hogy ebben az esetben is járjunk el így: ha a támogatás feltételeit a támogatott fél nem tudja fenntartani a támogatási időszak alatt, akkor a teljes támogatási összeget fizesse vissza. Ahogyan a Continental sem hallgatja meg a kirúgott dolgozók szavát, a kormány se legyen elnéző, vagy engedékeny a cég vállalásaival szemben.